Mele’s shortribs

Voorbereiding van de shortribs

Zet alle ingrediënten klaar voor de (runder) shortribs. Dep de shortrib met keukenpapier droog en draai de rib om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een scherp mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de rib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden. Verwijder eventueel ook het overtollige vet. Bewaar de shortrib in afgedekt in de koelkast.

De zipzak

Snipper vervolgens de knoflook, rode peper en de sjalot fijn. Fruit de knoflook, rode peper en sjalot aan in een pan met een beetje olie. Giet hier vervolgens de gembersiroop, ketjap Manis, rijstazijn en sojasaus bij. Roer dit geheel goed door elkaar. Voeg al roerend de bruine basterd suiker toe. Breng de marinade aan de kook en laat het 5 minuten door koken. Laat de marinade daarna afkoelen.

Als de marinade afgekoeld is, snijd het eventuele vetlaagje op de shortribs
voorzichtig in met een ruitjes patroon. Leg de rib in een zipzak en giet de marinade erover. Sluit de zipzak en masseer de marinade goed in. Laat het een nacht in de koelkast marineren.

En dan..

Haal de volgende dag de rib uit de marinade en laat deze op kamertemperatuur komen. Gooi de marinade niet weg. Maak de smoker gereed op 110 – 120 gr. C. Gaar de rib 3 uur op de smoker met wat rookhout.

Pak na 3 uur de rib in met aluminiumfolie en giet de overgebleven marinade erbij. Als de rib een kerntemperatuur heeft bereikt van 88 gr. C. haal deze uit de aluminiumfolie. Leg de rib terug op de smoker en laat deze door garen tot een kerntemperatuur van 90 gr. C. Laat de shortrib even rusten voor het serveren.