Snel, correct en korte lijnen.Jules – Macharen
Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Mexicaanse empanadas met rundergehakt recept

Mexicaanse empanadas met rundergehakt recept | BBQuality

Inleiding

Enkele jaren geleden heb ik gruwelijk lekkere empanadas voorgeschoteld gekregen in Spanje! Zelf had ik nog nooit een poging gewaagd om dit te maken, maar door een eigen twist aan een bekend Mexicaans recept te geven met het rundergehakt van BBQuality wist ik zeker dat ik weer een heerlijk gerecht op tafel kon zetten. Graag neem ik jullie mee in mijn Mexicaanse empanadas met rundergehakt recept.

Ingrediëntenlijst

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 150 gram crispy maïs
  • geraspte cheddar kaas
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1,5 theelepel cayenne peper
  • 1 jalapeno peper
  • flinke hand verse peterselie
  • zout naar smaak
  • klein scheutje melk
  • olijfolie

Deeg voor empanadas

  • 500 gram patent bloem
  • 65 gram margarine
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 125 milliliter melk
  • 200 milliliter lauw water
  • 8 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 1 eierdooier

Extra benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Pizzasteen
  • Pan om gehakt in te bakken

Voorbereiding

Stap 1

Maak het deeg een aantal uur van te voren zo dat het voldoende tijd krijgt om te rijzen.

Haal de margarine en de roomboter alvast uit de koelkast, zodat het wat zachter kan worden. Doe de bloem in een grote kom samen met het zout en mix het goed door elkaar met een garde. Voeg hierna de margarine en roomboter toe en kneed dit door elkaar met je handen tot je een kruimelig deeg hebt.
Meng het water met de melk en voeg dit in delen toe, kneed ondertussen het deeg verder. Voeg als laatste de droge gist toe en nu is het belangrijk dat je je deeg goed en lang gaat kneden.

Kneden

Heb je een stand mixer met deeghaak dan moet je het deeg ongeveer 10 tot 15 minuten laten kneden op middelhoge stand. Heb je geen stand mixer dan duurt het wat langer en heeft het kneden met de hand ongeveer 25 tot 30 minuten nodig. Plaats na het kneden je deeg terug in de kom en zet het weg met een natte handdoek over de kom om het af te dekken.

Stap 2

Snipper de ui en knoflook. Verwijder de zaadjes uit de jalapeno peper en snijd deze in kleine plakjes. Laat de mais uitlekken in een vergiet en zet dit apart.

Bereiding

Stap 1

We gaan eerst de vulling klaar maken zodat deze af kan koelen. Bak de knoflook en ui tot deze glazig is. Voeg dan het gehakt toe en bak het gehakt tot deze goudbruin is. Bak de mais even kort mee en voeg de tomaten blokjes toe, laat dit een kwartiertje op laag vuur sudderen.

Na een kwartier voegen we de komijn, gerookte paprika en cayenne poeder toe. Meng dit geheel goed door elkaar.

Haal de peterselie van de takjes en snijd dit fijn, voeg dit ook aan het gehakt toe en breng het geheel op smaak met wat zout.
Haal de pan van het vuur (en zet het vuur uit ;-)) en laat de vulling afkoelen.

Stap 2

Stap 2

Pak het deeg dat nu voldoende tijd heeft gehad om te rijzen en strooi wat bloem op je aanrecht blad. Rol het deeg helemaal uit (het mag best dun worden). Plaats een gebaksbord op zijn kop op de deeg en snijd een mooie ronde stukjes deeg uit. Schep nu wat vulling op het deeg. Wees niet te zuinig, maar denk eraan dat we straks het deeg nog dubbel moeten kunnen vouwen.
Strooi wat geraspte kaas over de vulling en leg er 2 plakjes jalapeno peper bij en vouw het deeg dubbel.

Empanades dicht vouwen

Met een vork duw je zachtjes op de rand van het gevouwen deeg zodat de empanada sluit. Scheid de eierdooier van het eiwit en voeg een heel klein scheutje melk toe. Klop dit vervolgens door elkaar. Strijk met een kwastje de bovenkant van het deeg in.

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik op ongeveer 200 graden Celsius.
Anders dan bij een pizza bakken plaats je de pizza steen nog niet in de BBQ, dit doe je
zometeen tegelijk met de empanadas. De pizzasteen is anders veel te heet wat voor een verbrande onderkant van je deeg zal zorgen.

Zodra de BBQ op temperatuur is plaats je de pizza steen in de BBQ en leg je de empanadas op de pizzasteen voor ongeveer 15-20 minuten.

Kijken

Kijk iedere paar minuten in je BBQ en schuif je empanadas rond op de pizzasteen zodat ze niet vast komen te zitten. Zodra het deeg een mooie bruine kleur heeft gekregen zijn je empanadas klaar.

Serveren

Serveer je empanadas met bijvoorbeeld een chilisaus of een lekkere ketchup.
Vandaag serveer ik mijn empanadas met Big Mama’s Ketchup van Saus.Guru, een perfecte combi! 

Eet smakelijk!

Maak je mijn Mexicaanse empanadas met rundergehakt recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Mexicaans
Voorbereidingstijd 01:00
Bereidingstijd 00:40
Aantal personen 3 á 4 personen
Rundergehakt
500 gram
knoflook
2 teentjes
Grote ui
1
Tomatenblokjes
400 gram
Crispy maïs
150 gram
Geraspte cheddar kaas
naar smaak
Komijnpoeder
1 theelepel
Gerookt paprikapoeder
2 theelepels
Cayenne peper
1,5 theelepel
Jalapeno peper
1
Verse peterselie
1 flinke hand
Zout
naar smaak
Melk
klein scheutje
Olijfolie
scheutje

Deeg voor empanades:
500 gram
patent bloem
65 gram
margarine
65 gram
ongezouten roomboter
Melk
125 milliliter
Lauw water
200 milliliter
Zout
8 gram
Droge gist
7 gram
Eierdooier
1