• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Pork hammer recept

Pork hammer recept | BBQuality

Inleiding:

De pork hammer is de kleinere varkens variant op de angus beef hammer. Hij ziet er misschien wat minder imposant uit, de smaak en textuur doet zeker niet onder voor de beef hammer. In dit Pork hammer recept wordt de pork hammer gepekeld in een kersenbier pekel. Deze smaken passen mooi bij het voorjaar. 

Ingrediëntenlijst:

Ingrediënten

Benodigdheden

Voorbereiding:

Pekel maken

Begin met het maken van de pekel, zodat deze goed koud is voor dat de pork hammer er in gaat.

Schenk een halve liter koud water in een pan, voeg hier de peperkorrels, zout, jeneverbessen, mosterdzaad en laurier blaadjes aan toe. Zet de pan op het fornuis en laat het zout oplossen boven laag vuur. Roer regelmatig door. Zodra het zout is opgelost zet je het vuur uit. Giet het vocht met de kruiden en specerijen in een litermaat. Laat de pekel ongeveer 30 minuten afkoelen. Voeg na 30 minuten het kersenbier toe en vul de litermaat nu aan met koud water tot je 1 volle liter hebt. Laat de pekel nu minimaal een uur afkoelen in de koelkast.

Pork hammer voorbereiden

Terwijl de pekel afkoelt kun he de pork hammer gaan voorbereiden. Verwijder eventuele losse stukjes vlees en vet. Bind de prok hammer op met slagerstouw, zo zorg je ervoor dat deze tijdens de bereiding niet uit elkaar valt. Doe de pork hammer in een ziplock zak. 

Pekelen

Als de pekel goed is afgekoeld dan is het tijd om de pekel in de ziplock zak bij de pork hammer te gieten. De kruiden en specerijen mogen gewoon mee in de zak. Sluit de zak met zo min mogelijk lucht er in. Leg de pork hammer nu 12 tot 24 uur in de koelkast. Leg de zak in een ovenschaal, mocht de zak lek zijn of kapot gaan zit niet je hele koelkast vol met pekel.

Pork hammer kruiden en BBQ aansteken

Na 12 tot 24 uur haal je de pork hammer uit de pekel en dep je deze droog met wat keukenpapier. Verwijder eventueel achtergebleven mosterdzaadjes, peper korrels en jeneverbessen. Bestrooi de pork hammer met de BBQuality pork rub. Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding met een dome-temperatuur van 110 graden Celsius.

Bereiding:

Roken van de pork hammer

Als de BBQ op temperatuur is voeg je een flinke hand kersen rooksnippers toe aan de brandende houtskool. Zet de pork hammer op de BBQ en rook/gaar deze ongeveer 2,5 uur. Controleer na 2,5 uur de kerntemperatuur van de pork hammer. Als deze tussen de 60 en 70 graden Celsius is haal je de pork hammer van de BBQ.

Pork hammer inpakken

Zet de pork hammer in het het midden van een vel butcher paper en voeg hier ongeveer 100 gram, in vier stukken gesneden, roomboter aan toe. Besprenkel de pork hammer met wat BBQuality the Cherry saus. Vouw het butcher paper nu dicht en bind deze dicht met wat slagerstouw. Zorg er voor dat het butcher paper nergens open is.

De pork hammer verder garen

Als de pork hammer is ingepakt zet je deze terug op de BBQ en gaar je deze 2 uur verder. Maak na 2 uur voorzichtig het butcher paper open en controleer met de thermometer of het vlees gaar is. Het vlees is gaar als de thermometer er in gaat als in een pot pindakaas.

Serveren:

Haal de pork hammer van de BBQ als deze gaar is en pluk het vlees van het bot. Ik serveerde er nacho’s bij met nog wat extra BBQuality the Cherry saus. Als laatste heb ik het vocht wat in het butcher paper zat over de pork hammer en nacho’s gegoten.

Heb je mijn Pork hammer recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Amerikaans
Voorbereidingstijd 24:00
Bereidingstijd 06:00
Aantal personen 4 personen
 • Pork hammer
  circa 1 kg
 • Kersenbier
  1 flesje
 • Zout
  80 gram
 • Laurierblaadjes
  2
 • Mosterdzaad
  1/2 tl
 • Jeneverbessen
  4
 • Peperkorrels
  1 tl
 • Water
  1/2 liter
 • Roomboter
 • BBQuality the Cherry
 • BBQ Pork Rub
Print dit recept