Prei Dynamiet

Voorbereiding van de prei dynamiet!

Voor het maken van de prei dynamiet starten we met het snijden van de prei. Maak stammen van de prei tot het groen (20cm), in het witte gedeelte zit geen zand en je wilt de prei heel houden verder. Spoel ze wel even af en dep ze droog. 

Bereid de bbq voor op direct grillen en maak een indirecte zone (170°C) om de prei later verder te garen. Grill de prei direct boven de kolen dat ze mooie grill strepen hebben, niet zwart blakeren. Zet een skillet op het grillrooster boven de indirecte zone. Doe 1 eetlepel olijfolie, 1 dl water en een snufje zout erin en leg de preistaven erin. Dek de skillet af met aluminiumfolie. Gaar de prei ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de prei. En laat deze afkoelen. Belangrijk dat deze beetgaar zijn, want te rauw, zal deze niet goed verder garen in het gehakt. 

Was het groene gedeelte goed om het aanwezige zand te verwijderen. Van het binnenste groen van de afgesneden stuk, kun je repen maken van 1cm dik om de staven te garnereren alsof ze opgebonden zijn. Blancheer kort de prei in kokend water en spoel deze, als ze beetgaar zijn af met koud water. Dan blijft de prei mooi groen voor de garnering. Maak het gehakt aan met peper, zout, basilicum, knoflookpoeder, uienpoeder, ketchup, paprikapoeder, ei en paneermeel. 

De dynamietstaaf

2 lagen plastic folie, verdeel hier het rundergehakt op en leg weer 2 lagen folie erop. Pak een deegroller en maak een plak van maximaal 1cm dik en 20cm breed. Lengte ongeveer 40 cm.  Leg eerst de gegrilde paprika (1keer in de lengte doormidden) op het gehakt en vervolgens de gegrilde prei. Rol door middel van de folie het gehakt strak op tot rand gehakt weer op het gehakt komt. Snij de folie door en rol terug om het spek erom te rollen. Doe dit vervolgens 4 keer. Leg de staven in folie in de koelkast.

Laksaus, meng de ketchup, ketjap en sweet chili saus door elkaar in een schaaltje. Bereid de bbq indirect voor op 165°C. Gaar de staven in 50-60 minuten en bestrijk deze na iedere 20 minuten met de saus. Haal de staven eraf en knoop de geblancheerde prei repen om de staven en steek een stuk prei die ingesneden is in het midden van de drie staven.

Snijd voor het serveren de staven in plakken van 2 cm dik. Lekker met romige aardappelpuree. Geniet van jouw prei dynamiet!

Een speciale dank gaat uit naar Dirk Graat voor dit recept!

Aan tafel!