Ribeye uit de pan met chimichurri recept

Ribeye uit de pan met chimichurri recept | BBQuality

Inleiding

De ribeye is hetzelfde stuk vlees als de côte de boeuf maar dan zonder been. Het zit aan de voorkant van de rug en vast aan de lende. De ribeye is zachter dan dat van de lende omdat de voorkant van het rund vaak minder gespierd is en daarom zachter. En door de aanwezigheid van een duidelijke vetstructuur is het altijd vol van smaak. We gaan de ribeye bakken in de pan en maken er een huisgemaakt chimichurri bij. Een heerlijk kruidenmengsel op basis van olijfolie. Lees hier mijn ribeye uit de pan met chimichurri recept.

Ingrediënten

 • 4 st ribeye a 250 gram, je kunt ook een zwaardere pakken en na het bereiden even portioneren over het aantal personen.
 • 4 stuks trostomaten
 • gemalen peper en zeezout
 • bakboter


 • 1 kopje verse peterselie
 • 2 eetlepels oregano
 • 3 tenen knoflook
 • 2 eetlepels rode wijnazijn
 • 1/3 rode peper 
 • 1/2 kopje olijfolie
 • peper en zout

Voorbereiding

De chimichurri

Maak de chimichurri minimaal een aantal uurtjes voor gebruik, maar het liefst een dag van te voren, zodat de smaken zich goed kunnen verbinden.

 1. Doe als eerste alle ingrediënten, op de olijfolie en de vers gemalen peper en zout na, samen in een blender of vijzel. Meng dit alles daarna tot het voor jou de gewenste structuur is bereikt.
 2. Voeg vervolgens de olijfolie toe, en meng het geheel tot er een mooie massa is ontstaan.
 3. Maak het nu af op smaak met vers gemalen peper en zout.

De ribeye

Laat de ribeye steaks op kamertemperatuur komen, ongeveer een 30-40 minuten voor het bakken. Waarom, er zit wat vet in en die willen we deels weg laten smelten. Leg je ze koud in de pan, dan heb je de kans dat het vet te weinig tijd krijgt. Is net wat minder lekker. Dep voor het bakken de ribeye steaks droog met wat keukenpapier. 

Bereiding

Zet een passende skillet of bakpan op het vuur en laat deze heet worden. Indien nodig voor 4 ribeye steaks, zet dan 2 skillets of bakpannen op het vuur. Het is belangrijk dat de bakoppervlak heet blijft en bij teveel vlees in de pan heb je kans dat er teveel vocht uitkomt en gaat stoven in plaats van bakken.

Snijd alvast de tomaten door de helft of in parten en laat bakboter uit bruisen in de bakpan.

Leg de ribeye steaks in de pan en schuif ze even over het bakoppervlak om plakken te voorkomen. Bak de ribeye medium ongeveer 2 x 2 minuten per kant (8 minuten totaal). Geef de ribeye steaks een mooie bruine korst en gaat het te hard zet dan het vuur wat lager. De juiste baktijd aangeven is lastig, gezien je ook afhankelijk bent van de dikte van de ribeye. Je kunt ook een kerntemperatuur gebruiken om de juiste garing te bereiken. Wil je de ribeye meer "rare" of rood hebben, dan bak je deze korter.

Bak even in de laatste minuten de tomaat er beetgaar bij. Op het laatst nog de tomaat bedruipen met wat chimichurri. Als de ribeye de juiste garing heeft, dan kun je deze uit de pan halen. Laat de tomaat nog even liggen.

Laat de ribeye even rusten, luchtig afgedekt met aluminiumfolie. Niet te strak anders gaart de ribeye te ver door.

Je kunt de ribeye vooraf snijden of in zijn geheel serveren met de chimichurri, met daarbij de gebakken tomaat. Maal altijd nog wat zeezout en peper op de ribeye om op smaak te brengen.

Lekker met frietjes of gebakken aardappeltjes.

Smakelijk eten!!!

Maak je mijn ribeye uit de pan met chimichurri recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.