Proef het goede leven - BBQuality - jouw online slager

Spareribs recept met oosterse twist

Spareribs recept met oosterse twist | Spareribs met ketting | Angus & Oink char siu rub | Chefs_BBQ_Table | Kenneth

Inleiding

Spareribs kun je op talloze manieren bereiden, van klassiek en smoky tot verrassend met internationale smaken. In dit recept geven we de ribs een oosterse twist met de Char Siu Rub van Angus & Oink. Deze rub zorgt voor die kenmerkende zoet-kruidige smaak die zo typerend is voor Aziatische gerechten.

Om het geheel compleet te maken, bereiden we ook een huisgemaakte oosterse barbecuesaus die perfect aansluit bij de kruidige ribs. Serveer de spareribs met noedels en gebakken bimi voor een smaakvolle, gebalanceerde maaltijd vol diepte en karakter. Ideaal voor wie van BBQ houdt, maar graag iets nieuws probeert.

Ingrediëntenlijst

Overige benodigdheden


BBQ en spareribs voorbereiden

Steek de barbecue aan en laat deze op temperatuur komen tot ongeveer 110 à 120 graden Celsius. Haal ondertussen de spareribs uit de verpakking en verwijder het vlies aan de botzijde voor een malser resultaat. Bestrooi de ribs vervolgens aan beide kanten royaal met de Char Siu Rub en druk de kruiden goed aan, zodat de smaak optimaal in het vlees kan trekken.

Spareribs roken en BBQ saus maken

Leg de spareribs op de barbecue en rook ze ongeveer drie uur met een beetje appel- of kersenhout voor een milde, fruitige rooksmaak. Terwijl de ribs rustig garen, kun je de barbecuesaus bereiden.

Meng voor de saus vijf eetlepels tomatenketchup met één eetlepel rijstazijn, sojasaus, ketjap, Char Siu Rub en honing. Roer alles goed door tot een gladde saus. Proef en voeg eventueel wat extra honing toe als je de saus iets zoeter wilt. Zet de saus vervolgens in de koelkast tot gebruik, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Inpakken die handel!

Haal de spareribs na drie uur van de barbecue. Leg twee tot drie vellen aluminiumfolie op elkaar en plaats daarop een rib met de botzijde naar beneden. Vouw de folie rondom omhoog, zodat er een soort ‘bootje’ ontstaat waarin de rib ligt. Herhaal dit voor de tweede rib.

Verdeel vier blokjes boter over de ribs en besprenkel ze met een beetje appelsap voor extra malsheid en smaak. Plaats de verpakte ribs vervolgens terug op de barbecue en laat ze nog ongeveer twee uur garen.

Ribs glanzend maken en noedels met bimi bereiden

Na ongeveer twee uur op de barbecue is het tijd om de ribs in te smeren met de BBQ-saus. Herhaal dit iedere tien minuten drie keer. Door het sausproces langzaam op te bouwen, krijgen de ribs een mooie, glanzende laag en een volle smaak die in elke hap proefbaar is.

Terwijl de ribs hun sauslaag krijgen, kun je de noedels en bimi bereiden. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de bimi tot ze beetgaar zijn. Voeg daarna de voorgegaarde noedels en een scheutje sojasaus toe. Roer alles goed door tot de noedels volledig warm zijn en de smaken zich goed vermengen. Zo heb je een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij de sappige, glanzende ribs.

Serveren

Het lekkerste gedeelte...

Haal de char siu ribs van de BBQ en leg ze op een ruime serveerplank. Schik de noedels en de bimi ernaast zodat alles samen een mooi geheel vormt. Bestrooi de ribs tot slot met een handvol krokant gefrituurde uitjes en wat dun gesneden bosui voor extra smaak, kleur en textuur.

Heb je dit recept van de char siu ribs gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Chefs_BBQ_Table en ik plaats je gerecht in mijn story.