Spicy Cheese dog recept

Spicy Cheese dog jalapeno cheddar recept | BBQuality

Inleiding

De meest bekende BBQ-keuken lijkt toch wel de Amerikaanse te zijn. Heb je geen zin om je low en slow uit te sloven, maar wel een dikke Yankee maaltijd op tafel te zetten dan kan het ook simpel en gigantisch lekker. Oké, deze cheesedog is stevig, dik, vol, en niet het typische broodje voor je balansdag. Maar af en toe mag je jezelf best eens trakteren op iets wat een dieet goeroe af zou raden! Lees hier mijn spicy cheese dog recept.

Ingrediëntenlijst

 • 1 potje jalapeño pepers
 • 400 gram gele cheddar
 • 100 milliliter volle melk
 • 1 rode ui
 • 2 eetlepels gerookte paprika poeder
 • 200 gram spekblokjes
 • 250 gram crème fraîche
 • 2 eetlepels appelciderazijn
 • 1 eetlepel Parmezaanse strooikaas
 • 1 theelepel mierikswortel
 • 3 theelepels Worcester saus
 • 3 eetlepels shriracha saus
 • 1 eetlepel olijfolie

(Voor)bereiding

Begin dit recept met het maken van de saus. Doe de crème fraîche, appelciderazijn, mierikswortel, Worcester saus, shriracha saus en olijfolie bij elkaar. Roer goed door en geef het de tijd om even op smaak te komen.

Bak de spekblokjes uit en laat het vet onttrekken op een dikke laag keuken rol, zodat je echt krokant spek overhoudt. Hak de krokante blokjes in een mooie grove crumble.

Snijd de ui in ringen, de tomaten in partjes en zet de jalepeño pepers vast klaar. Snijd het broodje open en leg weg voor later gebruik.

Steek je BBQ aan en stel deze in op 180 tot 220 graden met een directe en indirecte zone. De jalapeño cheddar worst is veruit de beste BBQ worst die in Nederland verkrijgbaar is. Iedereen die de worst bij mij thuis proeft vraagt waar die vandaan komt en er wordt vaak over na gepraat.

Cheddarsaus

Maak een cheddarsaus door de cheddar al roerende op te laten lossen in de melk. Wordt de saus te dik, voeg dan wat melk toe, is de saus te dun, voeg dan nog wat kaas toe. Maak het geheel af met flink wat gemalen peper.

Deze worsten zijn geniaal lekker, maar na ze regelmatig te hebben gemaakt heb ik een trucje wat mij helpt de perfecte jalapeño cheddar worst te bereiden. In de worst zit natuurlijk cheddar, bak je de worst te hard, dan wordt de cheddar vloeibaar en door contacthitte barst het velletje van de worst en sprietst de heerlijke cheddar eruit.

Maak daarom een directe en een indirect zone in de bbq. Leg de worst in het midden van beide zones zodat er niet te veel contact hitte is en sluit het deksel. Met het deksel voorkom je dat de BBQ te heet wordt en zo komt de worst makkelijk op temperatuur.

Na een minuutje of 4 keer je de worst om zie je dat de worst al kleur krijgt. Herhaal hetzelfde aan de andere kant en gril daarna heel kort de worst boven de kolen af. Kort is in dit geval 30 seconden per kant.

Worstje klaar, dressen maar!

Leg 2 worsten achter elkaar in een broodje. Smeer een dikke laag cheddarsaus over de worst. Garneer de cheddarsaus met rode ui, jalapeño en tomaat. Kruimel wat baconcrumble over de toppings en voorzie het broodje nog eens van een flinke laag van de witte shiracha BBQ saus en garneer het geheel af met wat gerookt paprikapoeder.

Serveer deze cheesedog met wat naturel chips, (de chips op de foto is gemaakt van truffelaardappel, maar is gewoon naturel chips) en een bakje van de witte shiracha BBQ saus. Maak de saus af met een flinke lepel Parmezaanse strooikaas.

Eet smakelijk!

Maak je mijn spicy cheese dog recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.