• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Wildzwijnrack uit de oven met balsamicosaus

Wildzwijnrack

Vandaag gaan we met een heel mooi stukje wild aan de slag. Namelijk wildzwijnrack. Dit is de rugfilet van het wildzwijn maar dan met de botjes schoongemaakt zoals we dat kannen van een lamsrack.

Wildzwijn is over het algemeen wat kleiner dan het vlees van een gewoon varken maar wel smaakvoller. 

Dit heeft vooral met het eetpatroon van het wilde zwijn te maken. Het zijn echte omnivoren en eten dus alles wat ze tegenkomen in de vrije natuur.

Aan de slag

Verwijderen van het vlies

Aan de vleeskant zit een vlies wat best taai is. Je kan deze laten zitten maar het lekkerste eet het als deze verwijderd is. Gebruik hiervoor een scherp mes en maak een kleine inkeping aan het begin van het vlies waardoor je met je mes net onder het vlies kan komen. Zet nu de snijkant van je mes tegen het vlies aan en trek als het ware het vlies tegen je mes aan. Op deze manier komt het vlies los en verlies je het minste vlees.

Aanbakken van het vlees in de pan

Als het vlies verwijderd is gaan we het vlees kruiden. Strooi aan beide kanten ruim peper en zout over het vlees. 

Dan bakken we het vlees eerst aan om er een mooi kleurtje aan te geven en verwarmen we de oven vast voor op 150 graden.

Als het vlees aan beide kanten een mooi kleurtje heeft kan het in de oven geschoven worden. Dit kan je in een ovenschaal doen of gewoon op het rek met een bak eronder. Het wildzwijnrack kan nogal eens in dikte verschillen dus ook de kooktijden kunnen dan verschillen. Het lekkerst vind ik hem als hij nog een klein beetje rose is en dat bereik je met een kerntemperatuur van zo’n 55 tot 60 graden. In het geval van dit stuk zal dat na een kwartier tot 20 minuten zijn. Dus blijf erbij en meet relematig met een kerntemperatuurmeter.

De Balsamicosaus

Wat erg lekker bij wild is vaak zijn zoete sauzen. Ook wordt er vaak fruit gebruikt. Dit komt omdat wild nogal een sterke smaak van zichzelf kan hebben en dat zoete, fruitige zwakt dan de smaak af.

Deze keer heb ik gekozen voor een balsamicosaus. Bij balsamico geldt vaak hoe ouder hoe zoeter. En dus ook, hoe jonger hoe zuurder. Dus die eetlepel honing is echt een richtlijn. Dit moet je zelf toch echt even tussendoor blijven proeven.

Giet al je balsamico in een pannetje en kook dit in totdat het stroperig wordt. Voeg tussendoor beetjes bij van de honing. Als je de juiste dikte hebt bereikt kan je er nog een beetje peper en zout bijvoegen om hem op smaak te brengen. 

Wildzwijnrack serveren!

Als je vlees nu de juiste kerntemperatuur bereikt heeft laat het nog even 10 minuutjes rusten en snij hem dan aan. Dan geef je de vleessappen de kans om weer tot rust te komen en loopt je wildzwijnrack niet meteen leeg met vocht.

Besprenkel er wat van je balsamicosaus op en je kunt aan tafel. Eet smakelijk!

comments comments

Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 00:10
Bereidingstijd 00:30
Aantal personen 2
 • Wildzwijnrack
  1000 gram
 • Balsamico azijn
  150 ml
 • Honing
  1 eetlepel
 • Peper en Zout
  Naar smaak
Print dit recept