Caveman style tomahawk recept

Tomahawk caveman | Michael_backyardbbq | BBQuality

Inleiding

Voor dit Tomahawk recept kiezen we voor een gave Caveman-Style bereiding waarbij we de tomahawk rechtstreeks op de gloeiend hete kolen leggen. Terwijl de tomahawk rust na het grillen, maken we de bijgerechten klaar. We laten je zien hoe je dit eenvoudig kunt combineren om een fantastisch gerecht op tafel te zetten.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten

Voorbereiding

Tomahawk voorbereiden

Voor dit Tomahawk recept beginnen we met het vlees 1,5 tot 2 uur van tevoren uit de koelkast te halen, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit is nodig, omdat het anders te lang duurt voordat de tomahawk de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en de buitenkant dan verbrand.

In de tussentijd kun je de tomahawk alvast met slagerstouw opbinden en het bot schoonmaken. Door het intramusculaire vet kan het vlees tijdens het bereiden losraken, en het slagerstouw helpt dit te voorkomen.

Terwijl het vlees op kamertemperatuur komt, kun je alvast de bijgerechten voorbereiden. Zo ben je helemaal voorbereid om een heerlijk gerecht op tafel te zetten.

Bijgerechten

Haal het beenmerg uit de verpakking, maak het bot schoon en laat het een uurtje weken in koud water om eventueel zaagsel en verontreinigingen te verwijderen.

Snijd ondertussen de puntpaprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de snoeptomaten in vieren en de mozzarella in kleine blokjes. Vul de paprika’s met de tomaatjes, pesto en mozzarella.

Kook de aardappeltjes voor in licht gezouten water gedurende 20 minuten, zodat ze gelijktijdig gaar zijn.

Haal nu het beenmerg uit het water en droog het af met een keukenpapiertje. Breng het beenmerg op smaak met zout, peper, knoflookgranulaat en wat tijm bovenop.

Als de aardappeltjes gaar en afgekoeld zijn, druk je ze voorzichtig plat met je duim. Zorg ervoor dat ze niet uit elkaar vallen. Besprenkel beide kanten met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

BBQ aansteken

Maak nu je BBQ klaar voor direct gebruik en zorg ervoor dat de kolen ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat de tomahawk er mooi op kan liggen. Als de kolen goed gloeien, kun je eventueel met een tang de kolen wat verspreiden en voorzichtig het as eraf blazen.

Over naar de bereiding!

Tomahawk op de BBQ

Leg de tomahawk op de kolen en sluit het deksel. Na 4 minuten keer je het vlees om, zorg ervoor dat de aangeplakte kooltjes eraf zijn. Sluit het deksel opnieuw en laat deze kant ook 4 minuten grillen.

Check met een thermometer de kerntemperatuur van het vlees. Als de temperatuur nog niet hoog genoeg is, leg de tomahawk dan weer 1 à 2 minuten op de kolen aan beide kanten. Blijf de kerntemperatuur controleren en herhaal het omkeren totdat de gewenste temperatuur is bereikt.

Laat de tomahawk nu rusten. Tijd om verder te gaan met de bijgerechten!

Verder met de bijgerechten

Plaats je RVS-rooster en zorg voor een dome-temperatuur van rond de 180 graden Celsius.

Leg de aardappeltjes op het rooster, samen met de puntpaprika's en het beenmerg. Sluit de deksel en laat alles 5 minuten garen. Keer hierna de aardappeltjes om en sluit de deksel nogmaals voor 5 minuten.

Na deze tijd zullen de aardappeltjes een mooi kleurtje hebben gekregen en zullen de puntpaprika's ook klaar zijn. Het beenmerg heeft waarschijnlijk nog een paar minuten nodig. Wanneer het beenmerg een kerntemperatuur van 65 graden Celsius bereikt, is het klaar.

Serveren

Snijd het bot los van het vlees en snijd mooie plakjes van de tomahawk. Gebruik een lepeltje om het beenmerg over het vlees te schrapen of laat het in het bot en serveer het met wat geroosterd stokbrood erbij - dat is ook erg lekker.

Gebruik een lekkere saus bij je aardappeltjes; ik gebruikte bij dit recept The Sauce. Voeg als laatste de puntpaprika’s toe. Geniet van dit heerlijke Tomahawk-recept!

Dit stoere recept in bewegende beelden? Bekijk het op BBQuality-TV!

Maak je mijn caveman style tomahawk recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Michael_backyardbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!