Eendenborstfilet recept met teriyaki saus

Eendenborstfilet recept met teriyaki saus | BBQuality

Inleiding

In dit eendenborstfilet recept bereiden we de heerlijke eendenborst op een Japanse stijl, waarbij we de vetkant van het vlees mooi uitbakken. Hierdoor krijg je een lekkere krokante korst. De teriyaki saus en sesamzaadjes maken het gerecht helemaal af!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 Eendenborstfilets
  • 1 theelepel zeezout
  • 200 gram wakame zeewier salade
  • 2 theelepels sesamzaad
  • 8 krokante nori vellen
  • 4 radijsjes, dun gesneden
  • 30 milliliter Teriyaki saus
  • 2 theelepels furikake kruiden (Te koop bij de toko)
  • The Hulk Rub van No Rubbish

Benodigdheden

Aan de slag!

Stap 1: Voorbereiding van de eendenborst

Start met het inspecteren van de eendenborst. Verwijder eventueel overtollig vet en vlies met behulp van het koksmes. Snijd vervolgens voorzichtig ruitjes in het vet van de eendenborst. Zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt.

Bestrooi de vet kant royaal met zeezout en wrijf het in. De vleeskant gaan we insmeren met de rub. We gebruiken alleen zout op het vet en niet op het vlees, omdat de rub kan verbranden tijdens het uitbakken.

Stap 2: Het voorbereiden van de BBQ

Steek het houtskool aan voor een directe setup en zorg voor een dome temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius. Wanneer de BBQ op temperatuur is, plaats je een gietijzeren skillet op het grillrooster om voor te verwarmen.

Stap 3: Het bakken van de eendenborst

Plaats de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden in het voorverwarmde skillet. Hierdoor smelt het vet en wordt deze kant lekker knapperig.

Na ongeveer 3 á 5 minuten draai je de eendenborst om, zodat de vleeskant naar beneden ligt. Bak vervolgens nog eens 4 á 5 minuten met het deksel gesloten.

Stap 4: Controleer de kerntemperatuur

Gebruik tijdens het bakken van de eendenborst een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Op het moment dat het vlees een kerntemperatuur van 50-52 graden Celsius heeft bereikt, haal je het vlees van de skillet. Dit zorgt voor een rosé bereiding.

Laat het vlees ongeveer 5-10 minuten rusten voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich kunnen verdelen en het vlees lekker sappig blijft.

Last but not least: Serveren!

Snijd de eendenborst in dunne plakjes. Plaats wat wakame zeewier salade op elk bord en strooi er sesamzaad overheen. Leg de plakjes eendenborst op de salade en garneer met dun gesneden radijs. Drizzle nog wat yakitori saus over de eendenborst.

Leg tot slot de krokante nori vellen over het gerecht en bestrooi met furikake kruiden voor een heerlijke umami-toets. Eet smakelijk! :)

Tip! Bekijk onze video van dit recept op BBQualityTV.

Heb je mijn eendenborstfilet recept met teriyaki saus gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @bvbbqs en ik plaats je gerecht in mijn story!