Altijd goede entrecotes!Remy Bakker
Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Entrecote uit de pan met kruidenboter recept

Entrecote uit de pan met kruidenboter recept | BBQuality

Entrecote is lekker met wat kruidenboter erbij. Wil je het makkelijk houden, dan haal je de kruidenboter uit de winkel. Hou je van zelfgemaakte kruidenboter, dan is er onderstaand een heerlijk recept te vinden van Beurre cafe de Paris. Lees hier mijn simpele, maar erg lekkere entrecote uit de pan met kruidenboter recept.

De entrecote wordt gesneden van de dunne lende. De dunne lende bevindt zich in het rug van het rund. Het is een mager en mals stuk vlees. De lappen die van de dunne lende worden gesneden noemen we entrecote(s). Een heel mooi stuk vlees waarmee je je gasten erg blij maakt. 

Ingrediënten

  • 4 entrecotes á 200-250 gram
  • 2 takjes rozemarijn
  • bakboter
  • bakje kruidenboter, wees natuurlijk vrij om huisgemaakte kruidenboter te maken. Voor het recept; zie volgende alinea.

Eigengemaakte kruidenboter

Wanneer we zelf kruidenboter “Beurre cafe de Paris” maken, dan beginnen we eerst hiermee. Het is verstandig om deze een dag van te voren te maken of minimaal 4 uur van te voren, zodat deze nog kan opstijven in de vriezer.

  • 500 gr roomboter
  • 12 gram kappertjes
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 theelepels gedroogde dragon
  • 1 theelepel worcestershire saus
  • 1 mespunt kerriepoeder
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • 5 stuks ansjovisfilets
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 0,5 st sjalot ui
  • gemalen zeezout en peper

Zoals je ziet is de hoeveelheid meer dan wat nodig is voor 4 personen. Het recept is voor meer personen. Dit is gedaan zodat je makkelijker de boter kan kloppen. Geen ramp, want je kunt deze heel goed bewaren in een zakje in de vriezer.

Mixen

We gaan de boter met een mixer goed luchtig kloppen. Je kan zien wanneer de boter luchtiger wordt. De boter wordt dan witter.

De ingrediënten voor de boter moeten heel fijn gehakt of gesneden worden. De knoflook moet je even persen. Dat geldt dus voor de peterselie, kappertjes, ansjovis(kort afspoelen onder de kraan, minder zout), gedroogde dragon en sjalot-ui. Voeg wanneer klaar aan de boter toe samen met de paprikapoeder, kerriepoeder, worcestershire saus en mix het goed door. Doordat je de ansjovisfilets afgespoeld hebt kun je het geheel eventueel nog op smaak brengen met gemalen zeezout. Het is immers makkelijker om iets toe te voegen dan eruit te halen. Ga tijdens het mengen even met de spatel langs de rand, zodat alles goed gemengd is. Spuit met een spuitzak met rozet, toefjes op een plank met folie. Zet vervolgens in de vriezer of koelkast om op te stijven.

De entrecote

Laat de entrecote op kamertemperatuur komen, ongeveer een 30-40 minuten voor het bakken.  Dep voor het bakken de entrecote droog met wat keukenpapier. 

Bereiden en serveren

Zet een passende skillet of bakpan op het vuur en laat deze heet worden met bakboter. De entrecotes hebben ruimte nodig in de pan. Als het nodig mocht zijn voor 4 entrecotes, zet dan 2 skillets of bakpannen op het vuur.

Laat het bakboter uitbruisen in de bakpan. Het is belangrijk dat het bakoppervlak heet blijft en bij teveel vlees in de pan heb je kans dat er teveel vocht uitkomt en gaat stoven in plaats van bakken.

Leg de entrecotes eerst met de vetkant ofwel op de zijde waar het vet aan zit in de pan en schuif ze even over het bakoppervlak om plakken te voorkomen. Bak het vet een beetje uit en dan leg vervolgens de entrecotes gewoon plat in de pan met een paar takken rozemarijn. Bak de entrecotes medium ongeveer 2 x 1,5 minuut per kant (6 minuten totaal). Geef de entrecotes een mooie bruine korst en gaat het te hard zet dan het vuur wat lager. De juiste baktijd aangeven is lastig, gezien je ook afhankelijk bent van de dikte van de entrecote. Je kunt ook een kerntemperatuur gebruiken om de juiste garing te bereiken. Wil je de entrecotes meer “rare” of rood hebben, dan bak je deze korter.

Laat de entrecotes even rusten, luchtig afgedekt met aluminiumfolie. Niet te strak anders garen de entrecotes te ver door.

Lekker met frietjes of gebakken aardappeltjes.

Smakelijk eten!!!

Maak je mijn entrecote uit de pan met kruidenboter recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.

comments comments

Keuken Frans
Voorbereidingstijd 00:10u-0030u (afhankelijk van zelfgemaakte kruidenboter)
Bereidingstijd 00:10u
Aantal personen 4 personen
Entrecote
4 stuks a 200-250 gram
Kruidenboter
kant en klaar of eigengemaakt (zie recept)
Bakboter
Rozemarijn
2 takjes