Exotic spareribs recept

Exotische spareribs recept | Exotic rub | BBQuality | Maikelsbbq

Inleiding

Het is misschien niet altijd mooi weer in Nederland, maar we kunnen het zonnetje natuurlijk wél zelf op tafel zetten! Met de Exotic Rub van BBQuality breng je die zomerse BBQ-smaak zo terug.

Ik maakte er heerlijke, tropisch gekruide spareribs me! Echt een aanrader voor iedereen die van zomerse smaken houdt!

Ingrediënten

Benodigdheden

Voorbereiding

BBQ klaarmaken

Steek de BBQ aan en maak deze klaar voor een indirecte bereiding op een temperatuur van 110 à 120 graden Celsius. Leg eventueel alvast wat rookhout klaar, zodat je het straks gemakkelijk kunt toevoegen.

Spareribs voorbereiden

Terwijl de BBQ op temperatuur komt, kun je de spareribs klaarmaken.
Leg de ribs met de vleeskant naar beneden op een snijplank en verwijder voorzichtig het vlies aan de botkant.


Bestrooi de spareribs vervolgens aan alle kanten royaal met de BBQuality Exotic Rub en druk de kruidenmix licht aan, zodat deze goed hecht aan het vlees.

Bereiding

Spareribs roken!

Zodra de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt, leg je het rookhout tussen de gloeiende houtskool. Plaats vervolgens de spareribs op het rooster en rook ze ongeveer 3 uur op een constante temperatuur van 110 à 120 graden Celsius.

Ananas-mango salsa bereiden

Verwijder de schil van de ananas en snijd het vruchtvlees in dunne plakken, langs de harde kern. Bestrooi vervolgens de plakken licht aan beide kanten met de BBQuality Exotic Rub en leg ze vervolgens ongeveer 30 minuten op de BBQ. Zo krijgt de ananas een heerlijke, lichte rooksmaak.

Terwijl de ananas op de BBQ ligt, kun je de mango voorbereiden. Schil de mango, snijd langs de pit en maak plakken, vervolgens reepjes en daarna kleine blokjes. Doe de mango in een mengkom.

Snipper de rode ui fijn en voeg toe aan de mango. Halveer daarna de rode peper in de lengte, verwijder de pitjes en snijd de peper in kleine blokjes. Voeg ook deze toe aan het mengsel.

Haal daarna de ananas van de BBQ, snijd deze eveneens in kleine blokjes en meng alles goed door elkaar. Zet de salsa in de koelkast tot gebruik, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Inpakken die handel!

Na drie uur roken is het tijd om de spareribs in te pakken. Leg alvast vellen aluminiumfolie klaar en houd per rib vier stukjes boter gereed.

Haal de spareribs van de BBQ en leg ze met de vleeskant naar beneden op het aluminiumfolie. Verdeel de blokjes boter over de botkant en giet er een royale scheut Traeger Apricot saus overheen. Vouw het folie vervolgens zo strak mogelijk dicht, zodat alle smaken goed behouden blijven tijdens het volgende deel van de bereiding.

Spareribs aflakken & verder garen

Als de spareribs zijn ingepakt, leg je ze terug op de BBQ en laat je ze ongeveer anderhalf uur garen in de folie. Daarna vouw je de folie voorzichtig open en prik je met een thermometer in het vlees om te controleren of het zacht genoeg is. Vanaf dit moment bepaal je zelf hoe gaar je de ribs wilt hebben. Voor fall-off-the-bone-kwaliteit laat je ze langer garen totdat het vlees volledig zacht is, maar persoonlijk houd ik graag nog een beetje bite, dus haal ik ze iets eerder uit de folie.

Als de spareribs de gewenste gaarheid hebben bereikt, haal je ze voorzichtig uit de folie en leg je ze op het rooster. Giet er een beetje Traeger apricot saus overheen en smeer dit gelijkmatig uit met een kwastje. Laat de saus ongeveer 15 tot 20 minuten karamelliseren totdat deze lekker sticky is. Zodra de saus de juiste sticky textuur heeft, zijn je exotic spareribs klaar om geserveerd te worden.

Serveren

Jouw exotic spareribs recept met BBQuality

Leg de Exotic Tropical Kenny Ribs op een grote serveerplank en schep er wat van de salsa overheen. Je kunt er eventueel nog een extra scheutje apricot saus over gieten voor een extra smaakboost. Eet smakelijk!

Meer zien van dit recept? Check BBQuality-TV

Heb je mijn recept van de exotic spareribs gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Chefs_BBQ_Table en ik plaats je gerecht in mijn story.