Gepekeld varkensribroast recept

Gepekeld varkensribroast recept | BBQuality

Inleiding

Van BBQuality kreeg ik een hele mooi varkensribroast geleverd en hier wist ik natuurlijk wel raad mee!
Een varkensribroast (ook wel tomapork of varkensrack genoemd) had ik al vaker bereid en na een paar verschillende methodes ben ik er wel uit welke mijn favoriet is.
De varkensribroast gaat bij mij een nacht in de natte pekel, wat er voor zorgt dat de ribroast super mals blijft.
Na een nachtje zwemmen gaat de varkensribroast in de BBQuality pork rub en hierna indirect op de Big Green Egg voor een uur of 2/3.
Serveer het met heerlijke gegrilde aardappeltjes en groentes voor een complete maaltijd.

Ingrediëntenlijst

Natte pekel

  • 4 liter water
  • 300 gram Colorozo zout 0,6% nitriet
  • 100 gram suiker
  • 3 laurier blaadjes
  • 1 eetlepel 4 seizoen peper bolletjes
  • paar takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 6 tenen verse knoflook

Voorbereiding

Stap 1

De mengverhouding is ongeveer 100 gram pekel(kruiden) per liter water. 
In mijn geval had ik 4 liter water nodig om de varkensribroast volledig onder water te dompelen (de botjes mogen boven het water uit steken).
Breng het water aan de kook en voeg alle ingrediënten toe, laat dit een tijdje staan tot het zout en suiker zijn opgelost.
Zet de pekel hierna in de koelkast tot de pekel volledig is afgekoeld.
Heb je niet zo heel veel tijd, maak dan 2 liter water met de ingrediënten warm en voeg hierna 2 liter ijswater toe om de pekel zo snel af te koelen.
Je wilt namelijk dat de varkensribroast in koude pekel komt te liggen en niet al gaat garen in de warme pekel.

Sectie tite

Stap 2

Na een nacht in de pekel haal je de varkensribroast eruit en dep je deze droog.
Snijd de vet rand in mooi ruitjes en zorg dat je niet door het vet heen snijd en het vlees raakt.
Strooi nu rijkelijk de rub over de ribroast en laat dit even intrekken in de koelkast.

Bereiding

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik en stook deze op naar ongeveer 130/140 graden Celsius.
Voeg wat rookhout toe (ik vind appel rookhout hier mooi bij passen) en leg de varkensribroast op het rooster.
De ribroast is klaar bij een kerntemperatuur van 61/62 graden, dit duurde bij mij ongeveer 3 uur. Hou je van een krokanter stukje vetrand, dan kan je bij de laatste paar graden de BBQ opstoken tot 180 graden.
Heb je een rack van het Iberico varken dan kan die er al af bij een kerntemperatuur van 58 graden.
Laat het rack nog een kwartiertje rusten onder aluminium folie voordat je deze aansnijd.

Server het met heerlijke gegrilde aardappeltjes en groenten en eet smakelijk!

Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.