(Kippenpoot) Oktoberfest Auf Ihrem Teller

Kippenbout oktober | BBQuality

Inleiding

Deze maand is het maand van de kip bij BBQuality. Onlangs ben ik in Berlijn geweest en Duitsers houden van traditioneel eten, brathähnchenschenkel, curry worst, sweinshaxe, spatzle und das geliebte kartoffel, is wat je heel veel op de kaart ziet staan. 


Officieel is oktoberfest in september, maar deze maand bieden we met een heerlijke kippenpoot een stevig bordje najaarskost en een prima bodem voor een leuke stapavond. 


Niet te duur, niet te moeilijk en zeker niet lang aan het koken!

Kippenpoot, met kase spatzle!

Je begint dit gerecht met het rubben van de kippenpoot, neem hiervoor de BBQuality chickenrub. Zet de kip royaal en rondom helemaal in de rub. 

Om later het gerecht op te maken gebruik je pecan noten, mosterd saus, en gefrituurde uien.

Hak per kippenpoot 3 tot 4 pecan-noten in grove stukken. Neem 3 lepels mayonaise en meng deze in een kom met 1 el grove mosterd en doe de saus in een spuitflesje. 

Snijd een ui in ringen en frituur een paar ringetjes in een minuut of 4 bruin op ongeveer 160 graden. De uien kan je ook in de oven roosteren, houd op hete lucht ook 160 graden aan haal de uien uit de oven als deze mooi gekleurd en een beetje crispy zijn, dit duurt wel iets langer dan in de frituurpan.

BBQ

Steek je BBQ aan en zet deze op 180 graden indirect. In plaats van de kip te grillen ga je de kip roosteren, waardoor hij een heerlijk en cripsy velletje krijgt. Dit kan overigens ook in de oven, mocht het nou onverhoopt geen weer zijn om te bbq-en zo laat in het seizoen.

Spatzle

In de tussentijd dat je kip lekker ligt te roosteren, kan je de spatzle maken. Kook 70 gram spatzle per persoon. Spatzle is doorgaans best lastig te vinden, ik kocht de mijne bij de Sligro, mocht je daar geen toegang toe hebben kan je de spatzle online bestellen, en gebruik anders tagliatelle, al zou ik met deze uitspraak door iedere Duitser gelynched worden…. 

Giet de spatzle af als deze klaar is, en houd even warm. 

Melk

Doe een heel klein scheutje melk in een pan, 50 ml is genoeg en zet de melk op een laag vuurtje. De melk voorkomt dat de kaas direct aanbrandt als je deze gaat smelten. Snijd 70 gram emmentaler en 50 gram gruyere kaas in kleine blokjes en voeg toe aan de melk. Voer het vuur een beetje op en roer goed door met een garde, hoe heter de massa, hoe vloeibaarder de kaas wordt. Als de massa mooi glad is zet het vuur laag. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Serveren

Haal de kip van de BBQ bij een kerntemperatuur van 85 graden. Leg je kip op een snijplank, en spuit een beetje saus, in een vloeiende beweging van links naar rechts over de kip en werk van boven naar beneden. Garneer de kip met de pecan-noten, en beleg de kip met cress. 

Zorg dat de kaas uiterst vloeibaar is en voeg de spatzle toe. Voeg een klein thee lepeltje mosterdzaad toe. Breng op smaak met wat versgemalen peper. 

Leg de kip op het bord, de spatzle ernaast, garneer de spatzle met de gefrituurde/geroosterde uien, en garneer het bord met een beetje overgebleven cress. 

Eet smakelijk!