Kushiyaki recept

Kushiyaki recept | kipdijfilet | flat iron | Maikel | BBQuality

Inleiding

Hierbij deel ik mijn Kushiyaki recept. Een bekendere term yakitori, maar deze term geldt eigenlijk alleen voor kipsaté, omdat het woord "tori" kip betekent in het Japans. Aangezien ik zowel kip als rundvlees gebruik, is de overkoepelende term voor deze spiesjes kushiyaki.

Kushiyaki:


Yakitori saus:

  • 120 milliliter soja saus
  • 60 milliliter kooksake
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel basterd suiker
  • 1 theelepel knoflookpulp
  • 1 theelepel gemberpulp

Benodigdheden:

Voorbereiding

Steek de BBQ aan en laat deze zo heet mogelijk worden. Het beste is om voor dit gerecht een shichirin met binchotan te gebruiken, maar een gewone BBQ die zeer heet is gestookt, werkt ook.

Beginnen maar!

Yakitori saus:

Om de saus te maken voor het kushiyaki recept voegen we alle ingrediënten toe aan een pannetje en brengen het aan de kook. Laat het ongeveer 7 minuten koken totdat het iets indikt. Haal het vervolgens van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Kushiyaki:

Begin met het weken van de spiesen. Dit doe je minimaal 30 minuten in water. Ondertussen kun je de flat iron en kipdijfilet in gelijke kleine blokjes snijden, zodat je mooie gelijkmatige spiesjes kan maken. Zodra de spiesen zijn geweekt, rijg je het vlees aan de spiesen. Je maakt spiesje met de blokjes van de flat iron en spiesjes met de kipdijfilet.

Grillen

Als de BBQ op zijn heetst is, plaats dan eerst de kipdijspiesen op het rooster, omdat deze meer tijd nodig hebben. Grill ze 5 minuten aan één kant, draai ze om en leg dan de flat iron spiesen erbij. Grill deze 3 minuten aan één kant en vervolgens 3 minuten aan de andere kant.

Beide soorten spiesen zijn nu voldoende gaar om de yakitori saus aan te brengen.

Haal de spiesen van de barbecue en bedek ze rijkelijk aan alle kanten met de saus. Leg ze terug op de barbecue en grill ze snel aan alle kanten, zodat de saus mooi kan karameliseren. Haal ze vervolgens van de BBQ.





Serveren

Leg de spiesen op borden en schenk er nog wat van de yakitori saus overheen. Snijd de bosui in dunne ringen en strooi de bosui en sesamzaadjes er als laatste overheen.

Eet smakelijk!

Wil je dit smaakvolle recept in een korte video bekijken? Kijk dan onderstaand filmpje op BBQuality-TV.

Maak je mijn Kushiyaki recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!

Ingrediënten

  • Flat iron ca 400 gr.
  • Kipdijfilet 250 gr.
  • Bosui 1 st.
  • Sesamzaad
  • Bamboe spiesje
  • Sojasaus 120 ml.
  • Kooksake 60 ml.
  • Mirin 2 el.
  • Basterd suiker 1 el.
  • Knoflookpulp 1 tl.
  • Gemberpulp 1 tl.