Mele’s Aziatische Spareribs

Mele's aziatische spareribs

De voorbereiding

Zet alle ingrediënten klaar voor de Aziatische spareribs. Dep het vlees met keukenpapier droog en draai de spareribs om zodat het vlies aan de achterzijde verwijderd kan worden. Dit gaat het beste door een mes tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Mocht je vette vingers hebben, pak dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.

Snipper vervolgens de knoflook en de sjalotjes fijn. Snijd de jalapeño pepers in de lengte door en verwijder de zaadlijsten, hak de jalapeño peper in fijne blokjes. Maak de citroengras stengels schoon, verwijder de boven en onderkant, het harde gedeelte om het citroengras. Snijd het vervolgens in dunne ringen.

De marinade

Maak een marinade door de olijfolie met knoflook en chilipeper in een bak te gieten, giet hier de sojasaus, citroensap, vissaus en gembersiroop bij. Roer alles goed door. Voeg daarna korianderpoeder, citroenrasp en zwarte peper toe. Meng dit ook weer goed door elkaar. Voeg als hierna de palmsuiker, fijngesnipperde knoflook, sjalotjes, jalapeño en citroengras toe. Als laatste de vers gehakte koriander toevoegen en alles door elkaar mengen tot een mooie marinade.

Leg de spareribs in deze marinade en smeer de marinade goed rondom het vlees. Laat de spareribs in de koelkast voor 5 uur marineren. Keer de spareribs regelmatig een keer om, en smeer ze nogmaals goed in met de marinade.

De spareribs

Maak de smoker gereed op 110 gr. C. en gaar de Aziatische sparerib 5-5 1⁄4 uur. Mop na 1 uur ieder 1⁄2 uur de spareribs in met de marinade. Na 2 1⁄2 uur je het vlees in met aluminiumfolie samen met een klontje roomboter en een scheut van de marinade. Leg het vlees terug op de smoker voor 1 1⁄2 uur.

De saus

Maak ondertussen de saus om de spareribs als ze klaar zijn lekker in te kunnen dippen. Zet hiervoor de ingrediënten klaar. Snijd de wortel in dunne plakjes, daarna in dunne reepjes. Halveer de chilipeper en snijd deze in dunne reepjes.

Breng al roerend het water met de palmsuiker aan de kook tot de palmsuiker helemaal opgelost is. Laat de siroop even kort doorkoken. Zet het vuur uit en blus het af met de vissaus, limoensap en rijstazijn. Als dit wat afgekoeld is, knijp de knoflook met een knoflookpers boven de saus uit. Voeg de wortel en chilipeper toe. Bewaar de saus in de koelkast tot de spareribs klaar zijn.

Aan tafel!

Pak na 1 1⁄2 uur de spareribs uit de aluminium folie, en bestrijk ze met de marinade die nog in de aluminium folie zit. Laat het vlees vervolgens nog een 1 1⁄4 uur op de smoker garen.

Serveer de Aziatische spareribs met verse koriander en fijne rode chilipeper, samen met de saus.

Eet smakelijk!