Mexicaans tri-trip recept met salsa

Inleiding
Mexicaans tri-trip met salsa recept
Een heerlijk Mexicaans geïnspireerd tri-tip (maminha) recept, waarbij het vlees langzaam wordt gegaard en geserveerd met een pittige, romige tequila-salsa. De groenten garen we direct tussen de kolen, waardoor ze een diepe, geroosterde smaak krijgen.
Ingrediënten
Tri-Tip
- Circa 1,5 kg tri-tip (maminha, Uruguay)
- Gerookt zeezout voor dry brine
Salsa
- 300 gram champignons
- 2 rode paprika’s
- 3 uien
- 3 kleine bollen knoflook
- 2 eetlepels komijnpoeder
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 2 eetlepels runderbouillonpoeder
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- Tabasco naar smaak
- 100 milliliter tequila
- 100 milliliter slagroom

Benodigdheden
- BBQ voor (in)directe bereiding
- Skillet (gietijzeren pan)
- Kerntemperatuurmeter
- Snijplank
- Aluminiumfolie
Voorbereiding
Dry brine (de avond van tevoren)
Verwijder eerst het vlies en overtollige vet van de tri-tip. Snijd vervolgens de vetkap kruislings in om een mooie, krokante korst te creëren. Bestrooi het vlees royaal aan beide kanten met zeezout en laat het daarna een nacht onafgedekt in de koelkast rusten. Zo wordt het vlees extra sappig en krijgt het een diepere, intensere smaak.

Bereiding
BBQ aansteken & groenten roosteren
Bereid de BBQ voor op indirecte hitte bij een dome-temperatuur van 100-110 graden Celsius. Wikkel de paprika’s, uien, knoflook en champignons samen in aluminiumfolie. Leg het groentepakket tussen de kolen en laat de groenten rustig roosteren terwijl het vlees langzaam gaart.

Tri-trip indirect garen
Bestrooi de vleeskant van de tri-tip met peper. Leg het vlees indirect op de BBQ en gaar het langzaam tot een kerntemperatuur van 43 graden Celsius. Haal de tri-tip daarna van de BBQ, wikkel hem in aluminiumfolie en laat het vlees rustig rusten.
Verder met de salsa
Haal de geroosterde groenten uit de folie en snijd ze grof. Verhit een skillet op de BBQ of op het fornuis en voeg de groenten toe. Breng op smaak met komijn, paprikapoeder, runderbouillonpoeder, rode wijnazijn en een scheutje tabasco. Giet vervolgens de tequila erbij en laat het geheel kort inkoken – pas op voor eventuele vlammen! Voeg tot slot de slagroom toe en laat de salsa nog even zachtjes doorkoken.

Dinner time!
Trancheren maar!
Verhoog de BBQ-temperatuur naar 200 graden Celsius. Grill de tri-tip direct boven het vuur tot een kerntemperatuur van 50-52 graden Celsius (medium-rare). Laat het vlees daarna 5-10 minuten rusten en snijd het vervolgens haaks op de draad. Serveer de tri-tip met de salsa de tequila y crema en garneer met plakjes avocado. Voeg eventueel rijst, tortillachips, taco’s of wraps toe voor een complete maaltijd. Buen provecho!
Wil je dit heerlijke recept graag als korte introductievideo zien? Bekijk het op BBQuality-TV!
Heb jij dit fantastische Mexicaans tri-trip recept met salsa gemaakt? Tag dan @bvbbqs en ik plaats je gerecht in mijn story!

