MOINK-Balls recept van BBQuality

MOINK-balls recept voor op de BBQ | BBQuality

Introductie

Het moink-balls recept, onder de echte BBQ-ers onder ons een echte klassieker. De MOINK-ball is een gehaktballetje gemaakt van rundergehakt met een stukje ontbijtspek eromheen. De naam is bovendien op een grappige manier ontstaan. Het heeft met de klanken van de dieren te maken. Moo voor de koe en Ooink voor het varken. Grappig toch?

Ingrediënten

  • Rundergehakt 750 gram
  • Zakje geraspte Parmezaanse kaas 40 gram
  • Losgeklopt ei 1
  • Paneermeel 60 gram
  • Fijngehakte knoflook 2 eetlepels
  • Zeezout ¼ theelepel
  • Versgemalen zwarte peper 1 theelepel
  • Melk 125 ml
  • Gedroogde oregano 1 theelepel
  • Gedroogde peterselie 2 theelepels
  • Ontbijtspek 300 gram
  • BBQuality all purpose rub
  • Barbecuesaus Championchip BBQ-sauce
  • Cocktailprikkertjes

Bereiding

Meng de ingrediënten ten eerste voor de balletjes goed door elkaar en draai er balletjes van die iets kleiner zijn dan een golfbal.

De MOINK-balls moeten vervolgens tussen de 25 en 30 gram wegen, anders past het ontbijtspek er niet omheen.

Bestrooi de balletjes daarna met een barbecue rub naar keuze. Wij hebben voor onze all purpose barbecue rub gekozen. Wikkel vervolgens een half plakje ontbijtspek om de balletjes heen en zet dit ten slotte vast met een cocktailprikkertje.

Op de barbecue

Zorg ervoor dat de kerntemperatuur van de barbecue rond de 107 ᵒC is.  Wanneer je deze temperatuur bereikt hebt gaan we de MOINK-balls op de barbecue leggen. Leg ze op het indirecte gedeelte van je barbecue gedurende een uur tot vijf kwartier, waarbij de ballen na drie kwartier gelakt moeten worden met je favoriete barbecue saus. Wij hebben voor de saus Championship BBQ-sauce gekozen.  Voeg eventueel bij aanvang een handje geweekt fruitbomen-rookhout toe om een extra smaak te creëren. Eet smakelijk!