Picanha bereiden op de BBQ, basisrecept

BBQ tips - BBQuality

Voordat je de picanha gaat bereiden op de BBQ haal je het vliesje aan de onderkant (de kant waar geen vet zit) met behulp van een scherp mes weg. Snij de picanha op de vetkant kruislings in totdat je NET door het onderliggende vlies heen snijdt.
Besprenkel royaal met grof zeezout en verse peper uit de molen. Royaal betekend een koffiekopje vol, 2 delen zout, 1 deel peper. Laat dit een half uur pekelen(intrekken). Klop voor de bereiding het stuk vlees goed af door er hard tegenaan te slaan terwijl het hangt. Het zogenaamde mattenklopper-effect. Alles wat er aan blijft zitten mag gebakken worden. Bak de vetzijde van de Picanha ongeveer 15 seconden boven direct vuur totdat het vet iets begint te smelten. Leg het vlees indirect met de vetkant naar boven terwijl de temperatuur in de bbq tussen de 120ºC en 140ºC is. Wanneer de kern van het vlees 45ºC is geworden kan het direct afgegrild worden.

Wissel elke kant elke 10 seconden af en probeer te veel vlammen zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor loopt het risico op verbranding enorm op.

Wanneer de buitenkant een mooie kleur heeft gekregen (ongeveer 2 a 3 minuten) mag het 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Pak het vlees NIET stevig in want dan slaat alle warmte naar binnen en loop je het risico dat het veel te gaar wordt. Een kerntemperatuur van 54ºC wil zeggen dat de Picanha medium rare is.

Smakelijk!

Kijk nu ook BBQuality TV

Hoe bak ik een Picanha?
BBQuality TV op Youtube