Ramenbowl met gerookt buikspek

Buikspek recept | BBQuality

De ramenbowl is het meest populaire gerecht in Japan. Het is licht om te eten, altijd kneiter vers, snel, en echt zo enorm smakelijk! Dit is fastfood in zijn aller beste vorm! Ramen zijn de Japanse variatie op Chinese tarwe noedels en net als zo`n beetje bij alle Japanse gerechten is de ramenbowl ook tot in absolute perfectie uitgewerkt.

Het zal je dan ook niet verbazen dat het bij de ramenbowl niet om de toppings gaat, maar om de ramen en de soep. Ik gebruik noedels van de toko maar je kan verschillende platte noedels hiervoor gebruiken die beschikbaar zijn bij de grote supermarkten. De soep maak ik wat met wat mij voor handen is, maar voel je vrij om je hier zo ver in te verdiepen, dat je een echte ramen soep master wordt. Want als je dit onder de knie hebt, maak je de mooiste bouillons, met enorm diepe en volle smaken. 

Het recept is opgebouwd uit 3 onderdelen. Het buikspek roken, de soep maken, en de toppings voorbereiden. 

Het buikspek:

Alvorens te beginnen, neem je een mooi stuk buikspek zonder zwoerd. Dep dit droog en snijd de vetkant diagonaal in, in ruitjes van 1 bij 1 cm. Dit heeft 2 redenen, 1) het vlees trekt niet “krom” bij het afgrillen, omdat de vetlaag harder “krimpt” dan het vlees, 2 ) zo bereikt ook de marinade aan de vetkant het vlees.

De marinade:

  • 1 el ketjap
  • 1 el dashi
  • 1 el lichte soja saus
  • ½ el zonnebloem olie
  • 1 tl gochujang, gefermenteerde chili pasta, indien je dit niet kan vinden is sambal oelek een prima vervanger.
  • 1 tl laos 
  • 1 tl sereh 
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout


Meng alle ingrediënten door elkaar en smeer het buikspek royaal in met de marinade. Leg het buikspek in een schaal en dek af. Geef het vlees en de marinade de tijd om in te trekken, dus minimaal 4 uur, maar 24 uur is geen probleem het wordt alleen maar lekkerder in het eindresultaat. Heb je een vacumeermachine, doe het gemarineerde vlees in een vacuum zak, zet op druk en leg weg. Op deze manier druk je de marinade nog verder in het vlees.

Buikspek bereiden

Leg een half uur voor je gaat grillen het vlees uit de koelkast. Bereid een bbq voor op indirect op 110 graden. Schik wat chuncks rookhout tegen de kolen, bij varkensvlees gebruik ik graag appel of kersenhout, en leg het vlees op de grill. Laat het buikspek roken tot deze een kerntemperatuur heeft heeft van 60 graden. Heb je dit bereikt, bouw je bbq om en gril het buikspek af tot deze de juiste kleur heeft en een kerntemperatuur van 70 tot 73 graden.

Natuurlijk heb je tijdens het roken van het buikspek de tijd om de rest van het gerecht te maken, de soep en de toppings.

De soep:

Neem 1,5 liter kippenbouillon en voeg daaraantoe:

3 el dashi 
2 el lichte soya 
4 tenen knoflook
3 plakjes gember 
1 tl sesamolie

Breng de bouillon aan de kook, zodra het kookt, zet het vuur uit en laat staan. Breng de bouillon op smaak met peper en zout.
De toppings:
Dit onderdeel maakt de ramenbowl zoals jij deze wilt eten. Beschrijf ik iets wat jij niet lekker vindt, dan kan je dit prima weg laten, wil je iets toevoegen? Helemaal prima!

Snijd een broccoli klein, door alle stronkjes onder de roosjes uit te snijden. Op deze manier krijg je heel veel mooie kleine roosjes, zonder dat je een roosje door hoeft te snijden en daardoor uit elkaar valt. Blanceer de broccoli, spoel koud en zet weg.

Neem een grote wortel, maak deze schoon en snijd deze, bijvoorbeeld met een kaasschaaf in lange plakken. Rol de wortel op, en zet vast met een cocktailprikkertje. De warme soep staat nog op je aanrecht, leg de opgerolde wortel even in de soep. Laat deze gerust 10 minuten liggen. Dat maakt de wortel een beet gaar, en zorgt ervoor dat de wortel niet meer op spanning staat, en dus afrolt als je de prikker eruit trekt. 

Snijd de lente ui in mooie plakjes, schuin, recht, zoals jij het wil. Kook een paar eitjes en ontdoe deze van de schaal. Houdt de enoki paddestoelen even onder ijskoud water en snijd ze vervolgens van de stam. 

Kook de ramen voor het aantal personen dat je nodig hebt, ik reken 200 gram per bowl.

Maak 'm af!

De bowl:

Nu komt alles samen! Doe de ramen in een kom, en schenk hier de bouillon op, tot de ramen net niet helemaal “onderwater” staan. Schik alle ingrediënten op de ramen, snijd het buikspek in mooie dunne plakjes van zon 1 cm dik en 6 cm lang. De enoki paddenstoelen leg ik onbewerkt op de bowl. Als je deze even in de soep drukt zijn ze gaar. Deze paddenstoelen zijn zo delicaat dat ze echt niet veel bewerking nodig hebben. Garneer het geheel af met wat sesamzaadjes en verras je gasten met een prachtig Aziatisch gerecht.