• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Krokante Oosterse buikspek

Buikspek met zwoerd recept | BBQuality

Inleiding

Krokant buikspek

Buikspek met zwoerd krokant maken, we willen het allemaal graag. Het valt echter niet altijd mee om dat mooi voor elkaar te krijgen.

Hierbij een methode, waarbij je geen ingewikkelde trucjes uit hoeft te halen. (Je hoeft bijvoorbeeld niet het zwoerd in te snijden of heel lang te drogen of met baking soda aan de slag). Het zou foolproof moeten zijn, echter blijkt dat niet geheel waar. Desalniettemin is het een mooie methode die niet heel veel tijd in beslag neemt. Zo kan je er onder meer een lekker voorgerecht mee maken.

De marinade

Snij de knoflook in dunne plakjes. Doe deze samen met het suiker, de sojasaus en de rijstwijn in een kom. (De hoeveelheid van de benodigde marinade is een beetje afhankelijk van de grootte van je bak of schaal waarin je deze gaat marineren. Mocht je niet voldoende hebben gemaakt, maak dan nog een beetje extra aan met de verhoudingen zoals ze hierboven staan.) Dep het buikspek rondom goed droog, en plaats deze in een passende bak (of schaal). Giet vervolgens de marinade voorzichtig in de bak zonder het zwoerd te raken. Vul dit zo ver aan dat de marinade net niet tot aan het zwoerd komt. Laat het buikspek onafgedekt voor een aantal uurtjes, of overnacht marineren in de koeling.

Het garen

Bereid je barbecue voor op een indirecte sessie met een temperatuur van 175°C. (Het is verstandig om een druippan onder het rooster te plaatsen, met daarin heet water om het vet op te vangen). Haal ondertussen het buikspek uit de marinade, en dep dit zo goed mogelijk droog.

Plaats het buikspek op het rooster en verdeel hierna een dikke laag zout op het zwoerd. Gaar vervolgens het buikspek af voor zo’n 40 min op 175°C.

Na 40 minuten haal je het buikspek van de barbecue, en verhoog je de temperatuur van je barbecue naar 250°C. In de tussentijd dat je barbecue bezig is op temperatuur te komen, verwijder je de zoutkorst. Met wat mazzel kan je de gehele zoutkorst er zo vanaf tillen.

Plaats het buikspek terug op de barbecue. Bak het voor 30 – 40 minuten indirect op 250°C af tot het zwoerd mooi krokant is geworden. Haal het buikspek van de barbecue af, en laat het een beetje afkoelen alvorens het aan te snijden.

Bekijk ook BBQuality TV!

Hoe bereid ik buikspek op de BBQ?BBQuality TV op Youtube

Conclusie

Ondanks dat dit recept redelijk foolproof is, is mijn uitvoering toch niet 100% zoals ik het had willen hebben. Het zwoerd is namelijk niet helemaal egaal gebubbeld. Dat lijkt te komen doordat het buikspek niet geheel vlak lag. (Ik had een verschil in dikte in het buikspek, en aangezien ik het zonde vond van het vlees om een deel er vanaf te snijden….) Verkeerde zuinigheid blijkbaar, maar goed. De volgende keer dan ook of de onderkant egaliseren of door er iets onder leggen waardoor het zwoerd vlak komt te liggen.

Tevens gebruik ik de volgende keer een lichte sojasaus, i.p.v. de donkere versie. (dat oogt toch wel wat beter). Verder is het zeker een leuk voor- of tussengerecht. Ik heb het geserveerd op een bedje van bloemkoolpuree, met wat Oosterse saus en gegarneerd met enkele blaadjes van koppert cress.

Ik zeg: Eet smakelijk,

Mac

comments comments

 • Buikspek
  1 kg
 • Sojasaus
  1/4 kop
 • Rijstwijn
  1/3 kop
 • Bruine suiker
  2 el
 • Knoflook
  2 tn
 • Zout
  1 kop
Print dit recept