Rollade van wildzwijnprocureur

Rollade van wildzwijnprocureur met duxelles

Rollade van wildzwijnprocureur met een duxelle van kastanjechampignons en een sinaasappel-chocolade-saus

Rollade van wildzwijnprocureur (ook wel wildzwijnnek genoemd) is een erg mooi gerecht waarin de verschillende smaken mooi met elkaar combineren. 

Vlinderen wildzwijnprocureur

We gaan de wildzwijnprocureur vlinderen. Dat wil zeggen dat we de nek vanuit het midden zo snijden dat we hem open kunnen klappen, zodat we hier de duxelles op kunnen smeren, om deze vervolgens weer dicht te klappen en op te binden. Met een beetje fantasie zie je de twee vleugels van een vlinder. Als je de nek "gevlinderd" hebt bestrooi je de buitenzijdes met peper en zout.

 

Voorbereiden BBQ

We gaan de BBQ voorbereiden voor een indirecte sessie. We gaan werken met een dome temperatuur (temperatuur in de BBQ) van ongeveer 130 graden. Tijdens het opwarmen van de BBQ kunnen we mooi de duxelles gaan maken.

Bereidingswijze duxelles

We pakken de kastanjechampignons, het sjalotje, de teentje knoflook en de spekblokjes en doen deze in de keukenmachine (als je deze hebt, anders moet je het even zelf fijn snijden). Voeg peper en zout naar smaak toe en zet de keukenmachine aan . Hak de ingrediënten zolang nodig is.

We gaan nu de duxelles op half hoog vuur aanfruiten in een koekenpan. Dit doen we ongeveer 5 minuutjes. Verdeel de opgewarmde duxelles nu over de binnenkant van de wildzwijnnek. Vervolgens rollen we de nek op en binden het vast met (rollade)touw.

Bereidingswijze wildzwijnrollade

Inmiddels is de BBQ op de gewenste temperatuur van 130 graden. We leggen de rollade nu op het indirecte gedeelte van de BBQ, dus niet rechtstreeks boven de kolen. We willen een kerntemperatuur van 75 graden gaan bereiken. Dit zal ongeveer een 45 minuten gaan duren. Ook hier is een kerntemperatuurmeter wel erg fijn om zeker te weten dat de gewenste kerntemperatuur is bereikt. Wanneer we de juiste temperatuur bereikt hebben leggen we nek nog even 15 minuutje weg onder aluminiumfolie. Je hoeft de nek niet helemaal in te pakken, als de folie er overheen ligt is meer dan voldoende. Terwijl de nek ligt te rusten gaan we de saus maken.

Bereidingswijze Sinaasappel-chocoladesaus

We gaan eerst de jus klaar maken volgens de bereiding die op het pakje staat. Zodra de jus klaar is fruiten we de ui op half hoog vuur aan in een pan. Dit doen we 5 minuutjes. We pakken nu 150 ml van de jus en voegen dit aan de pan toe. Na 3 minuten voegen we de sinaasappelmarmelade en de pure chocola toe. We laten dit 10 minuten op laag vuur zachtjes door pruttelen. (Mocht je de saus te zwaar vinden dan zou je eventueel 10 gram honing aan de saus toe kunnen voegen om het wat zoeter te maken)

De wildzwijnprocureur heeft nu mooi kunnen rusten. We snijden de rollade in mooie dunne plakken en besprenkelen het met de heerlijke saus! Wij hebben het gerecht helemaal afgemaakt door wat verse venkel te grillen. Eet smakelijk!

Gegrilde venkel

Snij de venkel in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Bestrooi de venkel met wat zonnebloemolie, peper en zout. Grill de venkel even om en om, direct boven de kooltjes en leg ze vervolgens op het indirecte gedeelte. Laat ze hier 8 minuten liggen en klaar is kees!