Spies van diamanthaas recept met een oosters tintje

Spies van diamanthaas recept met een oosters tintje | BBQuality

Inleiding

Diamanthaas (ook wel  jodenhaas genoemd) is vlees dat zich bevindt tussen de schouders van het rund. 

Het stuk vlees heeft onder andere deze naam gekregen omdat (orthodoxe) joden vanwege hun spijswetten geen vlees van de achterbout mogen eten. Een biefstuk van de voorvoet van de runderen is wel toegestaan. Het is het meest lekkere en malse stukje vlees uit de schouder.

We gaan de diamanthaas in gelijke stukken portioneren en marineren om vervolgens aan een spies te rijgen. Daarbij grillen we bimi, een broccoli variant. Lees hieronder mijn spies van diamanthaas recept met een oosters tintje.

Ingrediëntlijst

  • 750 gram diamanthaas
  • 600 gram bimi
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram ketjap
  • 25 gram sojasaus
  • 30 gram sweet chilisaus
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 10 gram zonnebloemolie

Voorbereiding

Diamanthaas

We gaan met het vlees te marineren. Het vlees moet ongeveer 3 uur in de marinade staan, dus begin hier op tijd aan.

Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade. Dit zijn de ketjap, sojasaus, sweet chilisaus, de geperste knoflook en de zonnebloemolie.

Snijd de diamanthaas in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Tel voor het snijden hoe je uitkomt om even veel stukjes vlees aan een spies te rijgen per persoon.

Leg de plakken vlees in de marinade en meng het goed door elkaar. Dek de kom af en zet deze afgedekt in de koelkast. Wanneer de diamanthaas voldoende gemarineerd is, rijgen we deze aan de spiesjes. Afhankelijk van de grootte zijn 2-3 stukjes per spies voldoende.

Bimi

Snijd van de bimi 1 centimeter van de onderzijde van de steeltjes af, deze kunnen wat uitgedroogd zijn vandaar.

Bereiding

Verhit de BBQ met deksel voor direct grillen (160°) en zorg voor een gedeelte zonder kolen onder het rooster.

Als de kolen heet zijn, grillen we de bimi rondom en leg ze vervolgens in een skillet. Voeg er een paar klontjes gezouten roomboter aan toe en dek het af met aluminiumfolie. Zet vervolgens de skillet niet direct (indirect) boven de kolen en gaar de bimi. Dit kun je controleren door een keer in de steel te prikken. Dit moet een beetje zacht aan voelen.

Bereiding diamanthaas

Wanneer de bimi beetgaar is gaan we de spiesen grillen. Wil je wat noodles erbij eten, kijk even naar de kooktijd op de verpakking en plan deze.

Grill de spiesen boven de hete kolen en gaar deze tot de gewenste kerntemperatuur van rood tot medium. Ik heb een kerntemperatuur van 51° Celsius aangehouden.

Serveer de spiesen direct met de bimi en de noodles. Het is lekker om nog wat sojasaus over de bimi te besprenkelen. Je kunt nog wat Atjar en kroepoek erbij serveren, altijd lekker bij een oosters gerecht.

Smakelijk eten!!!

Maak je mijn spies van diamanthaas recept met een oosters tintje en plaats je dit op Instagram? Tag @dirkgraat en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills