Tri-tip brisket style recept

Tri-tip brisket style recept | maminha | BBQuality

Inleiding

Tri-tip is de Amerikaanse benaming voor de Maminha. Dit stuk vlees wordt ook vaak ezeltje of liesstuk genoemd. Dit stuk vlees kent een gemakkelijke bereiding en is daarom aan te raden voor barbecue liefhebbers die hun eerste brisket willen bereiden. Ik neem je mee in mijn Tri-tip brisket style recept!

Ingrediënten

Benodigdheden

Voorbereiding

Trimmen

Niet iedereen houdt evenveel van vet op het vlees. Je kunt er daarom voor kiezen om een klein laagje vet van de tri-tip af te halen. Dit zorgt ervoor dat de kruiden beter worden opgenomen in het vlees. Snijd alleen de harde stukken vet aan de buitenzijde weg met een scherp mes.

Rubben

Maak de tri-tip droog met keukenpapier en smeer 'm vervolgens in met zonnebloemolie. Strooi daarna de BBQuality steak rub over het vlees. Wees niet bescheiden!

Dek het vlees af met aluminiumfolie en leg het enkele uren in de koelkast.

Bereiding

Roken

Maak de bbq klaar voor indirect garen en haal de tri-tip uit de koelkast. Zorg dat de BBQ een temperatuur van 110 graden Celsius heeft en voeg de rooksnippers toe. Leg dan de tri-tip, met de vetkant naar boven, op de BBQ.

Plaats de kerntemperatuurmeter in de Tri-Tip en stel deze in op 70 graden Celsius. Bij deze kerntemperatuur heeft het vlees genoeg rook gezien en zitten we net voor de stall.


Verpakken in butcher paper

Als de tri-tip de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, mag 'ie stevig worden ingepakt in het butcher paper. Het is daarbij belangrijk om te kijken aan welke zijde de vetkant zit. Leg nu de tri-tip, ingepakt in butcher paper, terug op de BBQ. Deze keer met de vetkant naar beneden. Zorg er nu voor dat de kerntemperatuur van het vlees de 90 graden Celsius bereikt. Je mag de dome-temperatuur van de BBQ verhogen naar 130 graden Celsius.

Op het moment dat de kerntemperatuur van 90 graden Celsius is bereikt, ga je prikken en voelen met de thermometer. Wanneer je teveel weerstand voelt, is het vlees nog niet klaar. Voel je dit niet? Haal dan de tri-tip van de BBQ en pak 'm uit. Vang de sappen op in een bak en laat het vlees nog ongeveer één uur rusten.

Snijden

Nadat je de tri-tip één uur hebt laten rusten, kun je 'm in mooie plakken snijden. Let op! Snijd hierbij het vlees op de draad.

Vervolgens kun je het opgevangen vocht op twee manieren gebruiken: giet het over de plakken tri-tip heen en/of gebruik het om overgebleven stukjes in op te warmen.

Serveren

Doe de overheerlijke plakken tri-tip op een afgebakken broodje en serveer deze met augurk, rode ui en de BBQuality original saus.

Geniet ervan!

Maak je mijn Tri-tip brisket style recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story!

We hebben een handige, korte video voor je gemaakt over dit recept. Bekijk 'm direct!