Wilde zalm Talisker recept

Wilde zalm Talisker recept | BBQuality

Inleiding

Tijdens mijn rondreis door Schotland vond ik the Isle of Skye denk ik wel de meest indrukwekkende bestemming. De ruigheid van het landschap, de wilde zee en allerlei lekkernijen uit de zee stonden daar centraal voor mij. Het maritieme van de zee proef je terug in de Talisker whisky met een zilte toets naast zijn rokerige karakter en een peperige afdronk. Dit is perfect in combinatie met de wilde Sockeye zalm die we gaan roken met whisky houtsnippers. Lees hier mijn Wilde zalm Talisker recept.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten:

Benodigdheden

Voorbereiding

Leg de zalmfilet in een bak of schaal en giet de Talisker whisky er overheen. Dek deze vervolgens af met plastic folie. Laat dit minimaal 30 minuten tot 1,5 uur marineren in de koelkast. Maak ondertussen de rub door de zwarte peperkorrels te malen in de vijzel en het te mixen met het zeezout en de lichte bruine basterdsuiker.

Haal de zalm uit de koelkast en giet de whisky - met pijn in je hart, maar alles voor de smaak - af. Maak een klein bedje met 1/3 van de zelfgemaakte rub in een bak of schaaltje, leg daar de zalmfilet op en bedek in z’n geheel met de rest van de rub. Leg minimaal 8 uur in de koelkast.

Afspoelen

Haal de zalm weer uit de koelkast en spoel af onder de kraan. Leg de zalm op een klein rooster of bakje, en zet weer terug in de koelkast om 8 tot 10 uur te drogen.

BBQ voorbereiden

Start je BBQ of smoker op en verhit ‘m tussen de 100 en 120 graden Celsius. Als de BBQ of smoker op temperatuur is, plaats dan 1 handje whisky snippers op de gloeiende kolen. Hierna leg je de zalmfilet op indirecte hitte op de smoker of BBQ.

Grillen

Voeg om de 45 minuten een nieuw handje rooksnippers toe op de kolen en houd de temperatuur goed in de gaten. Laat de zalmfilet roken tot hij stevig en goud - tot donkerbruin is gekleurd. Hou de kleur dus goed in de gaten, want zo bepaal je of hij klaar is. Geen exacte tijd of kerntemperatuur deze keer!

Aan tafel

Wanneer de zalm gaar is, haal je 'm uit de smoker of van de BBQ en laat 5 minuten rusten. Serveer hem warm. Heerlijk met groene of witte asperges van de grill en nieuwe aardappeltjes. Geniet ervan!

Heb je mijn wilde zalm Talisker recept gemaakt en plaats je dit op Instagram?  Tag dan @grilltimster en ik plaats je gerecht in mijn story.

Bekijk hier de website van Grilltimster.