Wildzwijnbiefstuk met een vleugje koffie recept

Wildzwijnbiefstuk met een vleugje koffie recept | BBQuality

Wildzwijnbiefstuk met een vleugje koffie recept

Wildzwijn is vlees dat met peper en zout al blij wordt, maar ook voor stevige kruiden staat het zwijntje te trappelen.

In dit recept gaan we de wildzwijnbiefstuk eerst stevig op smaak brengen met onze eigen BBQuality Steak Rub, maar dan wel met een kleine extra toevoeging om het herfstgevoel van wild helemaal op de voorgrond te zetten: We gaan de rub vermengen met koffie. Je zou verwachten dat de wildzwijnbiefstuk een gigantische koffie/mokka smaak krijgt, maar dat is totaal niet het geval. Het resultaat is een lekker gekruid stuk vlees met een aardse en warme smaak.

Op de foto hebben we het gerecht mooi aangekleed met een jus, aardappel gratin torentje, spruitjes en een mix van gedroogde cranberries, walnoot en hazelnoten (een prachtige combinatie voor kerst), maar dit hoeft natuurlijk niet! Een zachte aardappelpuree, maïskolf, hasselbach aardappelen of net wat je het liefste eet bij een stuk wild, het kan allemaal!

De basis en bereiding is eenvoud: het eindresultaat subliem!

(een kernthermometer is wel een vereiste voor dit recept).


Ingrediënten

Benodigdheden

  • Rookhout naar keuze (mag best stevig zoals hickory zijn)
  • kernthermometer

Voorbereiding

Meng de koffie met de BBQuality Steak Rub. Dep de wildzwijnbiefstuk droog met keukenpapier en bestrooi alle zijden royaal met de rub (een mooie poederlaag). Doe dit in een hersluitbare zak en laat dit 24 uur marineren.

Bereiding

Bereid je BBQ voor om eerst indirect op 140° Celsius te gaan roken. Terwijl de BBQ op temperatuur komt laat je de wildzwijnbiefstuk op kamertemperatuur komen (haal hem dus uit de koelkast).

Als de BBQ op temperatuur is leg je de biefstuk indirect op de BBQ, steek je de kernthermometer in het dunste stuk biefstuk en voeg je het rookhout toe.

Rook de biefstuk tot een kerntemperatuur van 50° Celsius. Haal de biefstuk van het rooster van de BBQ en gooi alle registers open om de temperatuur van je BBQ op een hete grill temperatuur te krijgen. (Tijdens het roken en opstoken van de BBQ kan je mooi al je bijgerechten naar keuze voor- en bereiden).

Grill de wildzwijnbiefstuk direct boven de hete kolen af naar een kerntemperatuur van 58° Celsius. Terwijl je de borden opmaakt kan het vlees even rusten en daarna: Genieten!

Maak je mijn wildzwijnbiefstuk met een vleugje koffie risotto recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodbyosfa en ik plaats je gerecht in mijn story.