De Spaanse smaken van het Iberico varken

‘El cerdo Ibérico’

Het Iberico varken, of ‘el cerdo Ibérico’ in Spanje, is een varkensras afkomstig uit het zuid-westen van Spanje. Ze vallen bij de gemiddelde Nederlander op vanwege de donkere kleur die ze hebben. Heel anders dus dan het zachtroze waar wij aan denken bij een varken! De varkens leven vooral in Extremadura, Andalucia, Castilla La Mancha en Castilla Y Leon. Iedereen die wel eens in dit deel van Spanje geweest is zal het opgevallen zijn: De uitgestrekte landschappen met een enorme hoeveelheid eikenbomen. Gezien de grote aanwezigheid van eikenbomen in dit deel van Spanje, doen ze zich in het dagelijks leven vooral tegoed aan eikels.

Het eten van de eikels doen de varkens vooral tijdens de ‘montanera’.  Deze periode loopt van oktober tot aan maart, een periode waarin veel eikels beschikbaar zijn. Tijdens het leven van het varken is er een constante opname van koolhydraten door de eikels waarbij zich in het vet van deze varkens een kruidige nootachtige smaak vormt.

Het vlees

Het vlees van het Iberico varken is door zijn karakteristieke smaak wereldberoemd geworden. Met name de Iberico ham is een bekend stukje dagelijks vlees dat zijn weg over de wereld gevonden heeft. Deze ham, die bekend staat als een van de beste hammen ter wereld, heet officieel ‘Pata Negra‘. Voor diegenen die een woordje Spaans spreken zal het bekend zijn dat dit letterlijk ‘Zwarte poot’ betekent.

Pata Negra | BBQuality

Naast de bekende Pata Negra, zijn er echter vele andere mogelijkheden met het vlees van het Iberico varken. Zo hadden we bij BBQuality al een tijdje Iberico varkenswang, Iberico nek en Iberico secreto bellota in het assortiment. Sinds kort hebben we echter ons assortiment op het gebied van Iberico nog verder uitgebreid! Je kunt nu ook van onze Iberico spare-rib fingers, Iberico spare-ribs en Iberico Shaslick genieten. Enorm lekker, en vanwege het aanwezige omega 3 en 6 ook nog eens enorm gezond!