Angus short ribs recept

Angus short ribs recept | Michael | BBQuality

Inleiding

Short ribs is één van de populairste 'low and slow' bereidingen. Dit heerlijke stuk vlees ziet er imposant uit door de brede botten met daarbovenop een dik stuk vlees dat, indien goed bereid, intens van smaak is. In dit Angus short ribs recept neem ik je mee door de stappen, zodat ook jij de perfecte short ribs op tafel zet.

Ingrediënten

Benodigdheden

Voorbereiding

Haal ongeveer een uur tot anderhalf uur van tevoren de short ribs uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik met een dome-temperatuur tussen de 100 en 115 graden Celsius.

Als de short rib op kamertemperatuur is, kun je beginnen met het schoonmaken. Snijd de dikkere stukken vet van het vlees en gooi deze weg. Aan de onderkant zit een stevig vlies dat je moet verwijderen. Dit is taai en zorgt er ook voor dat de rooksmaak minder goed in het vlees trekt.

Vlies verwijderen

Dit kun je gemakkelijk doen door met een mes onder het vlies te steken en het los te wrikken, net zoals bij spareribs. Tip: gebruik een stuk keukenpapier voor meer grip, omdat het vlies best vettig is.

Smeer nu de bovenkant in met The Sauce, dit fungeert als bindmiddel voor de rub en geeft nog een extra lekker smaakje aan het vlees. Vervolgens strooi je The Rub er overheen en doe dit zodat de short ribs mooi bedekt zijn.

Als de BBQ op temperatuur is, plaats je rookblokjes op de hete kolen.

Bereiding

Stall fase

Plaats de platesetter en zet hierop een lekbak om het vet op te vangen. Daarboven plaats je het vlees. Steek de thermometer in het vlees, maar let op dat je niet te dicht bij het bot komt, omdat dit de temperatuurmeting kan verstoren. Zorg tijdens de bereiding voor een constante temperatuur.

Bij een kerntemperatuur van rond de 65 graden Celsius komt het vlees in de zogenaamde 'stall' fase. Je kunt nu kiezen of je de short ribs wilt inpakken om deze fase te versnellen, of je laat ze liggen, maar houd er dan rekening mee dat het uren langer kan duren voordat het vlees gaar is.

Ik heb ervoor gekozen om het vlees in butcher paper in te pakken, samen met drie klontjes roomboter en wat appelsap, in plaats van aluminiumfolie. Het voordeel van butcher paper is dat het lucht doorlaat en de bark beter behouden blijft.

Laatste loodjes

Bij een kerntemperatuur van ongeveer 92 graden Celsius zou het vlees klaar moeten zijn. Dit controleer je door met een satéprikker in het vlees te steken. Als je voelt dat er nog net wat weerstand is, is het vlees klaar. Anders laat je het nog wat langer liggen en controleer je opnieuw bij 93 graden.

Als het vlees klaar is, haal je het van de BBQ en pak je het uit om even te laten luchten. Vervolgens pak je het in aluminiumfolie en laat je het een uur of langer rusten, zodat je in de tussentijd het bijgerecht kunt maken.

Tip:
Mocht het vlees eerder klaar zijn dan je van plan was te eten, wikkel het ingepakte vlees dan in een handdoek en plaats het in een koelbox. Op deze manier blijft het vlees uren warm.

Bijgerecht

Het bijgerecht is snel gemaakt en maakt niet zoveel uit of je het indirect of direct doet. Ik had nog genoeg houtskool in de mand, dus ik heb alles opengezet en een gietijzeren skillet erin gezet, zodat deze mee kon opwarmen richting de 180 graden Celsius.

Tijdens het opwarmen heb ik de spruiten afgespoeld en doormidden gesneden. Het ontbijtspek heb ik in dunne reepjes gesneden. Vervolgens heb ik de spruiten in een kom gedaan met wat olijfolie, zodat ze rondom een dun laagje olie hadden en lekker knapperig konden worden.

Toen de temperatuur bereikt was, heb ik de spruiten met de gesneden kant naar beneden op het gietijzer gelegd, zodat ze knapperig werden. Voeg het gesneden ontbijtspek toe en sluit de deksel.

Na ongeveer 15 minuten haal je de skillet er even uit, rasp er wat Formaggio Duro overheen en plaats deze voor nog eens 5 minuten terug.

Serveren

Nu komt het leukste gedeelte: het bord opmaken en uitserveren. Leg op ieder bord een mooie rib, de spruiten erbij of apart in een klein pannetje. Voeg eventueel voor de smaak wat peper en zout toe, en serveer met wat rijst.

Eet smakelijk!

Bekijk op BBQuality-TV een korte instructievideo van dit stoere Angus short ribs recept.

Maak je mijn Angus short ribs recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Michael_backyardbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!