Broodje pulled chicken met Mexicaans tintje

Voorbereiding van de pulled chicken

Om de kippenpoten zit een velletje. Het vel op de kippenpoten voorkomt dat tijdens het roken al het vocht en vet uit de kippenpoten loopt. Daarentegen zorgt het er ook voor dat de kruiden en de rook niet echt goed kunnen doordringen in het vlees van de poot. Voor beide nadelen hebben we een oplossing, zodat je eigenlijk allen nog maar voordelen hebt.

Stroop voorzichtig het vel van de kippenpoten terug naar het smalle gedeelte. Probeer scheuren te voorkomen, want het velletje leggen we dadelijk weer terug. Bestrooi het naakte vlees van de poten met ongeveer de 2/3 van de Chicken rub. Trek vervolgens weer voorzichtig het velletje over de poot terug. Bestrooi nu de poten met de rest van de rub. Er zitten nu ook kruiden onder het vel dus er komt nu ook veel smaak in het vlees zelf terecht.

Doe de poten in een hersluitbare diepvrieszak en leg deze in de koelkast (voor ongeveer 12 uur).

Het vervolg

Snipper de ui zo fijn mogelijk. Verwijder de zaden en vocht uit de snacktomaatjes met een theelepeltje en snijd het vruchtvlees in even grote stukjes als de ui die je zojuist gesneden hebt. Verwijder van de groene paprika het zaad en zaadlijsten en snijd ook de paprika in blokjes. Verwijder vervolgens de zaden van de chilipeper (als je van pittig houdt laat je deze zitten) en snipper de peper zo klein als je maar kan.

Was nu je handen(!) Daarna was je je handen nog een keer. Doe van de tomaat, ui en paprika gelijke delen in een schaal, maal hier wat grof zeezout overheen, voeg gesnipperde chili peper toe naar smaak en knijp 1 à 1,5 limoen hierboven uit. Meng het mengsel goed en zet de Pico de Gallo classico ook voor één nacht in de koelkast. Was voor de zekerheid nog maar een keer je handen.

Pulled chicken op de BBQ

Bereid de bbq voor om indirect op ongeveer een 110°C te gaan roken. Appel of kers gemengd met wat beukenhout doet het echt super bij kip. Rook de kip langzaam naar een kerntemperatuur van 70°C. Rustig aan, voetjes omhoog met eventueel een pilsje erbij: dit kan een uurtje of 2 à 3 in beslag nemen.

Aan tafel!

Scheur het vel van de kippenpoten maar gooi dit niet weg, dit vel is misschien nu nog niet krokant maar wel een bommetje van smaak (door beide kanten de kruiden) en rook. Laat de gestripte kippenpoten nu even wat afkoelen. Intussen bak je in een pan (zonder boter of olie) het vel krokant en daarna snij je het vel heel fijn.

Trek het vlees van de poten, verwijder eventueel meegekomen pezen en dergelijke uit de stukken vlees. Meng het krokante vel door de kip en knijp dit hele mengsel goed tussen je vingers door om het zo fijn mogelijk te maken. Meng een scheut bbq saus en een scheut cola er door heen. Dit moet je een beetje op gevoel doen tot je een mooie sappige mix aan pulled chicken hebt die heerlijk op smaak is.

Beleg een broodje van een paar blaadjes little gem (of andere sla), een flinke hoop pulled chicken en top dit af met een lekkere eetlepel Pico de Gallo.