Eendenborst recept op Japanse wijze

Wild | BBQuality | Eendenborst | Wild vlees | BBQuality

Dit eendenborst recept hebben we ook weer te danken aan, zo kun je hem inmiddels wel noemen, onze huiskok en receptenfotograaf, Mac van Macs BBQpit. Dit recept is geschikt voor 2 personen.

Japanse eendenborst

Eend is één van de meest populaire ingrediënten uit de Japanse keuken. Wij vonden het leuk om ook een keer een eendenborstfilet op Japanse manier te bereiden. Hoewel de eendenborst uit dit recept niet moeilijk is om te bereiden, tilt de marinade in combinatie met de eendenborstfilet het gerecht naar een hoger niveau. Het allermoelijkste van dit gerecht is misschien wel het vinden van de Misopasta, maar in iedere Toko is deze wel te vinden. De andere ingrediënten zijn in iedere supermarkt wel te koop.

Bereidingswijze Japanse eendenborst

Haal ongeveer een uur voordat je de eendenborst wil gaan grillen de eendenborst uit de koelkast om deze mooi op kamertemperatuur te laten komen. Dep de eendenborsten droog met wat keukenpapier. (LET OP: absoluut niet afspoelen met water.) Snij wanneer nodig het overtollige vet van de eendenborsten af en verwijder eventueel nog aanwezig vlies aan de vleeskant van de eendenborsten. Verwijder in ieder geval nooit de vetlaag die zich aan de bovenkant bevindt. Deze vetlaag geeft enorm veel smaak. Deze vetlaag gaan we diagonaal kruislings insnijden tot aan het vlees. Probeer niet in het vlees te snijden. Door dit te doen krijgt het eendenvet de kans om goed te kunnen smelten en nog meer smaak af te geven aan de borst.

Bereiding eendenborst op de BBQ

We gaan barbecuen met een hete (directe) en een koude (indirecte) zone.  De temperatuur in je barbecue moet ongeveer 200ºC zijn. Strooi wat grof zeezout over de eendenborsten en leg vervolgens de eendenborsten met de vetkant op het hete (directe) rooster. Grill de borsten tot de vetkant mooi bruin en knapperig is geworden. Het kan zijn dat doordat het vet in je kooltjes druppelt er vlammen ontstaan, verplaats de borsten dan zodat ze niet verbranden. Wanneer de vetkant mooi bruin en knapperig is dan leggen we de borsten ook nog eventjes op de vleeskant op het rooster zodat de eendenborsten ook een mooi bruin kleurtje krijgen.

Leg vervolgens de eendenborst in de koude (indirecte) zone op het rooster. We laten nu de eendenborsten langzaam nagaren tot we een kerntemperatuur van een graad of 50ºC – 52ºC hebben bereikt. Ook hier geldt weer dat een kerntemperatuurmeter een zeer welkom hulpmiddel is om de juiste gaarheid te bepalen. Wanneer de eendenborsten de juiste kerntemperatuur hebben bereikt laten we deze nog even een paar minuutje rusten in de aluminiumfolie. Nu de eendenborsten liggen te rusten kunnen we de marinade gaan maken.

Kijk ook BBQuality TV!

Hoe bereid ik eendenborst?
BBQuality TV op Youtube

Bereidingswijze Japanse marinade

Verhit een pan en voeg de sojasaus, mirin, sake, suiker en misopasta toe. Je kunt eventueel het vocht dat uit de eendenborsten is gelopen tijdens het rusten, hier ook nog aan toevoegen (dit geeft nog meer smaak) en kook dit alles vervolgens een beetje in.

Snij de eendenborsten in mooie dunne plakken en leg deze op een bord. Strooi er nu wat vers gemalen zwarte peper over. Schenk nu de Japanse marinade over de plakken eendenborst en strooi als laatste de dunne ringetjes bosui over de eendenborsten heen.

Ik zeg ” いただきます ” (itadakimasu) wat betekend “Ik ontvang nederig”. Een mooi pak soi salade smaakt er erg lekker bij!