Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Elvis the King ribs recept

Elvis the King ribs recept | BBQuality

Inleiding

Al tijden speelde we met de gedachte… we moeten een keer wat maken met de bizarre combi van Elvis zijn favoriete sandwich; pindakaas, jam, roomboter banaan en bacon.

Maar wat gaat het dan worden?

Onder andere varkensvlees leent zich uitstekend om te verwerken met zowel fruitige als zoete en hartige ingrediënten. Ribs zijn in heel Amerika favoriet dus één en één is twee!

Elvis the King ribs where born, and they said hey there pretty mama!

Ingrediëntenlijst

  • 2 mooie spareribs naar keuze, in dit recept gebruikten we Iberico ribs
  • 4 eetlepels Srirachasaus
  • potje Don Marco’s cherry bomb
  • 100 milliliter bessensap
  • 100 milliliter appelsap
  • 50 milliliter balsamicoazijn
  • 1 bakbanaan
  • 150 gram spekblokjes
  • 100 gram (snickers)pindakaas
  • 3 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 plakjes roomboter
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 100 gram bessenjam
  • 40 gram amandelstiften of een ander ongebrand nootje naar keuze
  • 2 eetlepels maple syrup of honing
  • 1/2 theelepeltje cayennepeper
  • 2 eetlepels Indonesische pindasaus in droge korrel (dit is geen must, maar eventueel verkrijgbaar bij de toko)
  • 4 sneeën casino witbrood
  • 3 á 4 handjes rooksnippers appel
  • zout

Peanutbutter & Jelly saus

Neem 100 gram pindakaas en 100 gram bessenjam en meng dit met elkaar. Mocht deze combi te dik zijn, afhankelijk van de pindakaas en jam die je gebruikt, maak dan de saus dunner met wat blauwe bessensap. Breng het geheel op smaak met een beetje zout, Don Marcos Cherry bomb rub en worcestersaus. Zet de saus eventjes weg, totdat je deze gaat gebruiken.

3-2-1 methode

Ontvliezen van de ribs

  • Leg de ribben met de vleeskant naar beneden en de holle (rib kant) naar boven.
  • Leg de achterkant van een vork of lepel aan het begin van een rib in het midden van het rack en duw deze lepel hard over de rib. Als het goed is komt het membraam los. Duw het met de lepel omhoog zodat je met je hand onder het vlies kan en trek het vlies in een keer ervan af. (Er zijn veel videotjes van te vinden hoe je dit makkelijk kan doen) Zit er geen vlies op of kan je het moeilijk vinden dan bakt het wel weg en ga je verder naar de volgende stap.

  • Maak een plaklaagje met de Sriracha (is niet meer pittig na 6 uur op de BBQ) op de ribs. Smeer de rib goed in en rub de ribs royaal met de Don Marcos Cherry Bomb rub.

Roken

  • Steek de BBQ aan en stel deze in tussen de 105 en 120 graden Celsius indirect, 110 is perfect. Zorg voor 3 á 4 handjes appel rooksnippers en schik deze in de BBQ. 1 á 2 handjes schik je in de brandende kolen, 1 handjes halverwege en eventueel 1 handjes op de rand van de kolen.  Steek de BBQ op 1 punt, en vanuit het midden aan. Als het vuur om zich heen grijpt neemt ie iedere keer een handjes rooksnippers mee en rookt het voor langere tijd. Een uurtje tot 2 uur roken zou perfect zijn maar dat lukt niet altijd.

  • Leg de ribs met de vleeskant omhoog in de BBQ. Sluit de BBQ en laat de ribs roken. Laat de BBQ zoveel als mogelijk dicht tijdens het roken. Als je de BBQ opent ben je veel van de rook kwijt en dat is jammer van de rook.

Sprayen

  • Maak een spray van de bessensap, appelsap en balsamicoazijn. Doe deze mix in een plantenspuit. Meestal kunnen plantenspuiten heel slecht tegen azijn, dus neem vooral een model wat zo goedkoop mogelijk is en je met geluk nog een 2e sessie kan gebruiken. Wij hebben de Action modelletjes hier per 5 op voorraad.

  • Na een 45 tot 60 minuten roken spray je de ribs royaal in. Dit herhaal je ieder half uur. Roken onttrekt vocht en met de spray houd je de ribs vochtig en helpt je om een mooie bark te vormen.

Inpakken

  • Na 3 uur garen ga je de ribs inpakken. Leg 2 vellen aluminiumfolie op elkaar ter grootte van een rib met 15 cm meer aan de voorzijde en 15 cm meer aan de achterzijde. Pak de ribs dus dubbel in want als er 1 vel scheurt drupt niet alles onder het vet en de mooie sappen. Je hebt het sap nodig om te voorkomen dat de ribs droog worden.
  • Maak in het midden van de folie een laagje met 3 eetlepels basterdsuiker en 2 eetlepels roomboter. Spray nog een keer royaal met de spray de ribs en de folie nat.

  • Leg de ribs met de vleeskant naar beneden in je mengsel. Vouw voorzichtig de folie dicht en knijp de folie goed aan.

Garen

  • Leg de ribs met de vleeskant naar beneden in de bbq en laat ongeveer 2 uur garen.
  • Na 1.5 uur prik je vast een keer met een satéprikker door de folie in het vlees. Voel je weinig tot geen weerstand dan is de rib goed. Voel je een beetje weerstand dan heb je een bite, voel je helemaal geen weerstand dan zijn ze fall of the bone. Maak het vooral zoals jij de ribs het lekkerste vindt.
  • Haal de ribs uit de folie en leg ze in de BBQ. Laat ze 10 minuten drogen.

Aflakken

  • Kwast de ribs royaal in met de peanutbutter en jelly saus.
  • Zet de luchtgaten van de BBQ verder open, of stel een hogere temperatuur in, maximaal 150 graden en laat de saus gedurende 20 tot 30 minuten inbakken op de ribs.
  • Is de saus mooi ingebakken, dan zijn de ribs klaar!


Toppings

Zodra de ribs in de BBQ liggen is het tijd om de toppings te maken. Het geeft niet als de toppings koud zijn als je de ribs gaat serveren, de ribs zijn warm genoeg om de toppings mee op te warmen.

  • Het is belangrijk in dit recept een bakbanaan te gebruiken. Bakbanaan is heel stevig, bevat veel zetmeel en blijft heel mooi als je dit bakt. De “gewone” banaan zoals we die kennen wordt heel zacht en er blijft na het verhitten vooral pap van over. Dit eet en presenteert niet lekker. Pel de bakbanaan en snijd deze in blokjes van 0,5 bij 0,5 cm. Bak de banaan op halfhoog vuur in een goeie laag boter goed bruin en glaceer met de maple syrup.
  • Bak de spekblokjes helemaal krokant. Laat de spek afkoelen en snij dit tot crumble met een koksmes.
  • Rooster de amandelen of een nootje naar keuze in een droge pan en hak de nootjes grof.
  • Snijd 2 plakjes roomboter en bestrooi deze met de cayennepeper en zout.

En nou aan tafel met je Blue Suede Shoes:

Leg de ribs naast elkaar op een plaat of plank. Top de ribs gelijkmatig af met de bakbanaan, uitgebakken spekcrumble, geroosterde amandelen en eventueel en geheel optioneel de droge korrel van de Indonesische saté saus.

Plaats naast de ribs een paar sneetjes witbrood en de roomboter om te gebruiken bij het brood en eet vooral heel smakelijk!

Oké, je hebt gelijk, het is misschien wel een bizar recept. Maar donders, wat was dit verrassend lekker zeg!

Maak je mijn Elvis the King ribs recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Amerikaans
Voorbereidingstijd 01:00
Bereidingstijd 06:00
Aantal personen 2 personen
  • Iberico ribs
    2 stuks
  • Srirachasaus
    4 eetlepels
  • Don Marco's Cherry bomb rub
    1 potje
  • Bessensap
    100 ml
  • Appelsap
    100 ml
  • Balsamicoazijn
    50 ml
  • Bakbanaan
    1
  • Spekblokjes
    150 gram
  • (Snicker)pindakaas
    100 gram
  • Basterdsuiker
    3 el
  • Roomboter
    2 el
  • Roomboter
    2 plakjes
  • Worcestersaus
    1 tl
  • Bessenjam
    100 gram
  • Amandelstiften (of ander ongebrand nootje)
    40 gram
  • Maple syrup (of honing)
    2 el
  • Cayennepeper
    1/2 theelepeltje
  • Casino witbrood
    4 sneeën
  • Rooksnippers appel
    3 á 4 handjes
  • Zout
    naar smaak

  • Optioneel:
  • Indonesische pindasaus in droge korrel
    2 el
Print dit recept