Gegrilde lamskoteletten recept

Gegrilde lamskoteletten recept met gepofte biet, geitenkaas en knoflook-honing muntsaus | BBQuality

Inleiding

Gegrilde lamskoteletten recept met gepofte biet, geitenkaas en knoflook-honing muntsaus. De lamsrack met een extra vetlaagje leent zich heel goed om snel op hoge temperatuur te bereiden. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om ze los te snijden en lekker te grillen. Dit in combinatie met de gepofte caveman-style bieten, geitenkaas en de knoflook-honing muntsaus maken dit een heerlijk gerecht.

Ingrediëntenlijst

Lamskoteletten

Caveman-style rode bieten

  • 750 gram rauwe rode biet
  • 125 gram geitenkaas
  • Peper en zout

Knoflook-honing muntsaus

  • 40 gram munt
  • Bol knoflook
  • 4 eetlepels honing
  • 3 eetlepels kokend water
  • 1½ eetlepels rode wijnazijn
  • Peper en zout

Aardappels

  • 500 gram kleine aardappeltjes
  • 1 eetlepel Italian rub
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Benodigdheden

  • Barbecue voor directe hitte met deksel
  • Lepels
  • Tang
  • Aluminiumfolie
  • Schaaltjes
  • Snijplank
  • Mes

Voorbereiding

Begin met het aansteken van de BBQ en breng je de dome-temperatuur naar de 220 graden Celsius voor direct grillen. Ondertussen kun je vast de hele rode bieten in de kolen leggen. Snij ook alvast de bovenkant van de bol knoflook af en besprenkel deze met een beetje olie, rub, peper en zout. Wikkel de bol in aluminiumfolie. Als je dit gedaan hebt dan kan je deze ook bij de bieten in de kolen leggen. Dit doe je voor ongeveer 30 minuten tot 1 uur, dit is afhankelijk van de grootte van de bieten. Haal ze vervolgens weer uit de kolen.

Bereiding

Caveman-style rode bieten

Als de bieten 30 minuten tot 1 uur tussen de kolen hebben gelegen en ze zacht zijn (dit kun je testen met een saté-prikker, als je er een prikker in prikt en deze gaat erin als in een pakje boter), haal ze dan uit de kolen. Snijd nu de verkoolde buitenkant eraf, zodat er een mooi gegaarde rode biet overblijft. Snijd daarna de rode bieten ieder in 8 parten.

Knoflook-honing muntsaus

Haal de blaadjes van de takjes munt en hak deze fijn. Haal de knoflook bol van de barbecue wanneer deze helemaal zacht is. Knijp de knoflookpulp uit de bol knoflook. Meng nu alle ingrediënten voor de saus door elkaar en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Lamskoteletten

Snijd de lamsrack in koteletten. Dit doe je door steeds aan één kant van het botje naar beneden te snijden. Als dat is gebeurd, houd je één stuk over zonder bot. Mocht deze een stuk dikker zijn dan de koteletten, snijd deze dan nog een keer doormidden. Bestrijk de koteletten met wat olie en verdeel de rub over het vlees. Als de BBQ op temperatuur is en het rooster goed heet, grill dan de koteletten kort direct boven de kolen ongeveer 2 minuten aan iedere kant. Haal ze daarna van de barbecue en laat even rusten.

Aardappeltjes

Kook de kleine aardappeltjes tot ze net gaar zijn, dus ongeveer 20 minuten. Spoel ze daarna af met koud water en laat volledig afkoelen. Snijd de aardappeltjes doormidden en meng ze met de olie, rub en peper en zout. Grill de aardappeltjes nu direct boven de kolen tot ze mooi gekleurd en warm zijn.

Serveren!

Verdeel tot slot de bieten en aardappeltjes over een groot bord, schaal of snijplank. Leg de gegrilde lamskoteletten op de bieten en aardappeltjes. Verkruimel hier de geitenkaas overheen. Sprenkel er als laatste een gedeelte van de saus overheen. Serveer het gerecht met de rest van de saus er langs.

Smakelijk eten!

Maak je mijn gegrilde lamskoteletten recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.