• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

Gerookte kreeftensoep recept

Gerookte kreeftensoep recept | krabvlees | BBQuality

Inleiding

Dit gerookte kreeftensoep recept pas perfect in een menu tijdens de feestdagen. De toevoeging van de rook geeft een extra dimensie aan het gerecht!

Wij leggen het je stapsgewijs uit, zodat je dit zeker niet in de soep laat lopen! 😉

Lees snel verder voor het hele recept!

Ingrediëntenlijst

Kreeftensoep

  • 1 kilogram soepkreeft
  • 380 gram krabvlees
  • 1½ liter visbouillon
  • 250 milliliter slagroom
  • 185 milliliter witte wijn
  • 75 milliliter cognac
  • 2 stengels selderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 prei, alleen het wit
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 10 gram bieslook
  • 1 eetlepel jalapeño bacon rub
  • Peper en zout
  • Olie
  • 2 blokjes citroen rookhout(chunks)

Benodigdheden

  • Barbecue voor indirecte bereiding
  • Tang
  • Dutch oven
  • Staafmixer
  • Ovenschaal
  • Houten lepel

Kreeftensoep maken!

BBQ voorbereiden

Begin met het aansteken van de barbecue voor indirecte hitte en breng hem naar een dome-temperatuur van 130 graden Celsius.

Klaarmaken voor de BBQ!

Snijd de wortel, ui en selderie grof en plet de knoflook. Doe dit in de ovenschaal. Gebruik je verse kreeft? Hak dan de staart en kop door de midden en trek de scharen eraf. Gebruik je soepkreeft? Hak deze dan in zijn geheel in grove stukken. Het vlees van de soepkreeft gaan we niet gebruiken, die van de verse kreeft kun je wel gebruiken.

Time to BBQ

Leg de stukken kreeft vervolgens bovenop de groenten in de oven schaal. Plaats het rookhout op de kolen en de schaal op het rooster. Rook dit nu voor één uur. Gebruik je verse kreeft? Haal dan de staarten na 30 minuten al van de barbecue.

Wanneer alles gerookt is, haal het dan van de barbecue. Bouw daarna de barbecue om voor directe hitte en zet de Dutch oven erop. Breng de BBQ nu naar een dome-temperatuur van 220 graden Celsius. Heb je verse kreeft gebruikt? Haal dan het vlees uit de kreeft, zodat je alleen nog de schalen overhoudt. Als de skillet goed warm is, bak dan de groenten, kreeftenschalen en de tomatenpuree aan.

Smaaksensaties toevoegen

Als alles goed aangebakken is, voeg dan 50 milliliter cognac toe. Pas op: dit kan een vlam geven. Mocht dit niet vanzelf gebeuren, help het even met een klein vlammetje. Zo kun je de cognac flamberen en de alcohol eraf branden.

Als de vlam uit is, voeg dan de witte wijn, visbouillon, laurier, tijm en de jalapeño bacon rub toe. Breng dit vervolgens aan de kook en breng de barbecue terug naar 160 graden Celsius. Laat dit nu rustig voor één uur zachtjes koken, zonder deksel van de Dutch oven, met een gesloten BBQ.

Haal hierna de pan van de BBQ en ga er met de staafmixer doorheen. Zorg ervoor dat het meeste van de groenten gepureerd zijn. Giet nu alles door een zeef en duw al het vocht er goed uit. Doe dit daarna terug in de pan. Voeg nu 125 milliliter van de slagroom toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Afronden

Heb je verse kreeft gebruikt? Dan kun je het kreeftenvlees in stukken snijden en de staarten eventueel heel laten. Meng nu het gehakte kreeftenvlees met de uitgelekte krabvlees, doe dit in de soep en houd deze vervolgens warm. Klop de slagroom tot deze lobbig is, maar niet helemaal stijf. Voeg daar de rest van de cognac aan toe. Snijd de bieslook in ringen.

Serveren van de kreeftensoep

Giet, voordat je de gerookte kreeftensoep uitserveert, een beetje van de cognac room er overheen. Mocht je kreeften staartenvlees overhebben, leg deze dan boven op de soep. Strooi nog wat bieslook in de soep om ‘m écht onweerstaanbaar te maken! Geniet van jouw huisgemaakte gerookte kreeftensoep.

Laat het niet in de soep lopen en bekijk deze superhandige video op BBQuality-TV!

Maak je mijn gerookte kreeftensoep recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story

comments comments

Keuken Eigen
Voorbereidingstijd 00:20
Bereidingstijd 02:30
Aantal personen 8
  • Soepkreeft
    1 kg.
  • Krabvlees
    380 gr.
  • Visbouillon
    1,5 l.
  • Slagroom
    250 ml.
  • Witte wijn
    185 ml.
  • Cognac
    75 ml.
  • Stengels selderij
    2 st.
  • Teentjes knoflook
    2 st.
  • Kleine winterpeen
    1 st.
  • Prei
    1 st.
  • Takjes tijm
    2 st.
  • Laurier blaadjes
    2 st.
  • Bieslook
    10 gr.
  • Jalapeño bacon rub
    1 el.
  • Blokjes citroen hout
    2 st.
  • Peper & zout
    Naar smaak
  • Olie
Print dit recept