Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Heyde Hoeve Duroc Tomapork met Cumberlandsaus recept

Heyde Hoeve Duroc Tomapork met Cumberlandsaus recept | BBQuality

Inleiding

Een heerlijke tomapork van het Duroc varken. Deze tomapork of ribroast is gesneden van Heyde Hoeve varkens. De varkens zijn van het Duroc-ras, dit ras zorgt voor mooi gemarmerd vlees. Het Heyde Hoeve varken is verkozen tot Beste Varken van Nederland, op smaak en duurzaamheid! Dat wordt genieten van varkensvlees met de smaak van vrüger!

We gaan deze bereiden met verse kruiden en serveren met een friszoete Cumberlandsaus. Een zeer smakelijke combinatie bij dit malse en sappige vlees met een volle en pure smaak.

Lees hier mijn Heyde Hoeve Duroc Tomapork met Cumberlandsaus recept.

Ingrediënten:

Hoofdgerecht

Cumberlandsaus:

  • 1 deciliter ruby port
  • 300 gram bosbessen jam
  • 3 sinaasappels sap en van 1 de rasp
  • 2 limoenen sap en rasp
  • 1/4 theelepel mosterdpoeder
  • 3/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 3 eetlepels rietsuiker

Bijgerechten:

  • 4 stuks little gem
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 500 gram zoete aardappel
  • 2 stuks rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • tijm
  • rozemarijn
  • grof gemalen zeezout
  • scheut olijf olie

Voorbereiding

Cumberlandsaus

Een dag van te voren maken we de Cumberlandsaus om de smaken goed in te laten trekken. Op de dag zelf, dan is de sinaasappel er nog niet goed ingetrokken.

Breng al het vocht (sap van 3 sinaasappels, 2 limoenen, port) aan de kook en voeg vervolgens de jam, rietsuiker en de specerijen er aan toe.

Voeg er nu de rasp van 1 sinaasappel en van 2 limoenen aan toe. Laat dit 10 á 15 minuten zachtjes koken. Voeg als laatste de sultana rozijnen toe (niet geweld). Doe het in een pot of kom en bewaar het, afgedekt tot de volgende dag, in de koelkast. Door het inkoken en de suikers die erin zitten wordt de saus dikker door het afkoelen.

Tomapork

Op de dag van bereiding gaan we de Tomapork indien nodig portioneren in stukken met 1 of 2 botten. Pers per Tomapork 1 teentje knoflook en wrijf dit rondom over het vlees samen met wat gemalen peper en zeezout. Bind wat takjes rozemarijn en tijm rondom het vlees vast met rolladetouw.

Bijgerecht

Schil de zoete aardappel en was de krielaardappels. Leg ze in een ovenschaal met 3 gesneden tenen knoflook, rode ui, tijm, rozemarijn, gemalen peper, zeezout en een flinke scheut olijfolie. Meng het goed door elkaar. Dit gaat voor ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200° Celsius, gebruik de grill stand. Hou het in de gaten houden om te donker grillen te voorkomen. Wanneer het mooi geroosterd is, dek je het af en verwarm je het verder. Op deze manier kun je de aandacht mooi op het vlees houden. Je kan het bijgerecht natuurlijk ook bereiden op de BBQ, gebruik dan de indirecte methode.

Bereiding

We gaan de BBQ inrichten om de Tomapork indirect te garen bij 110° Celsius. Draai om de 10 minuten de tomapork eventjes om. Wanneer de Tomapork een kerntemperatuur van 50° Celsius heeft bereikt gaan we de Tomapork verder direct boven de kolen op het rooster garen. We verwijderen de tijm en rozemarijn, want anders gaat dit verbranden. Gaar de Tomapork  tot een kerntemperatuur van 60° Celsius en laat 5 á 10 minuten afgedekt rusten.
Grill naast de Tomapork ook de litlle gem. Schenk er een beetje olijfolie en strooi er wat peper en zout overheen. Indien nodig gaar je deze nog even indirect na, bijvoorbeeld bij het aardappelgerecht. Een beetje knapperig mag de little gem wel zijn.
Verwarm ondertussen de gegrilde  krielaardappelen, zoete aardappel, rode ui met knoflook, rozemarijn en tijm.

Duroc Tomapork Cumberlandsaus

Als alles gaar en/of warm is en de Tomapork heeft even gerust, kunnen we beginnen met het opdienen van het gerecht.

Leg het op een plank om aan tafel de Tomaporks te portioneren en uit te serveren. Serveer hierbij de gegrilde aardappels en little gem. De Cumberlandsaus serveren we er koud bij.

Eet smakelijk !!!

Maak je dit Heyde Hoeve Duroc Tomapork met Cumberlandsaus recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.

comments comments

Keuken Engels
Voorbereidingstijd 00:45u
Bereidingstijd 00:45u
Aantal personen 4 personen
  • Heyde hoeve Duroc Tomapork
    900 gr
  • Tijm
    1 bosje
  • Rozemarijn
    1 bosje
  • Knoflook
    1 bol
  • Peper en zeezout gemalen
  • Olijfolie
  • Ruby Port
    1 dl
  • Bosbessenjam
    300 gr
  • Sinaasappels
    3 st
  • Limoenen
    2 st
  • Mosterdpoeder
    1/4 tl
  • Gemberpoeder
    3/4 tl
  • Cayennepeper
    1/4 tl
  • Rietsuiker
    3 el
  • Sultana rozijnen
    150 gr
  • Krielaardappeltjes
    500 gr
  • Zoete aardappel
    500 gr
  • Rode ui
    2 st
  • Little gem
    4 st
Print dit recept