Lamsrack Marokkaans gekruid recept

Marokkaans gekruid lamsrack - BBQuality

Lamsrack

We beginnen met het maken van de kruidenpesto. Maar hoe maak je een kruidenpesto?

Plaats de limoensap (beetje limoensap overhouden), knoflook, peterselie, koriander en olijfolie in de blender. Je kunt beter achteraf nog wat limoensap  toe voegen, dan dat er teveel in zit)
Meng het geheel tot de grofheid die je wilt hebben, en je een mooie homogene massa hebt gekregen
Hoe langer je de pesto geeft om zicht te ontwikkelen, hoe meer smaak hij heeft.

Hoe bak ik de Lamsrack?

Het hangt er een beetje af waar je lamsrack vandaan komt, heb je de lamsrack bij ons gekocht dan is deze ge-frenched. Dit betekent, dat ongeveer de bovenste 2 inch van het lamsrack ontdaan is van vlees.
Heb je een lamsrack gekocht waarbij dit niet is dan heb je nog wat werk te verzetten.

Dep het vlees goed droog, en snijdt je eventuele losse stukjes er van af, dit gaat anders verbranden.
Je kan er voor kiezen, om het dunne vlies wat op de vleeskant zit weg te snijden. Ons advies is om dit niet te doen, de lamsrack wordt hier niet mooier van.

Smeer de lamsracks in met een heel klein beetje olie. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de rub goed hecht.
Meng de ingrediënten voor de rub door elkaar en breng dit aan op de lamsracks. Laat het vlees nu op kamertemperatuur komen.

Botjes van de lamsrack inpakken

Als je wil dat de botten van het lamsrack niet verkleuren dan kun je ervoor kiezen om de blote delen van de botjes in te pakken in aluminiumfolie. Wij vinden dat de lamsracks die van de barbecue komen, er best een beetje robuust uit mogen zien, dus we hebben ze niet ingepakt

Het voorbereiden van de BBQ

Bereid de barbecue voor om te gaan grillen met een temperatuur van ongeveer 200ºC - 225ºC.

Als de barbecue op temperatuur is, leg je de lamsrack met de vlees / vetzijde op het rooster, en grill je voor een 3 - 5 minuten tot er een mooi bruin kleurtje op zit.

Vervolgens draai je het rack om, zet je het rechtop en doe je ditzelfde op de onderzijde van het vlees.
Als ook deze kant gereed is, haal dan het lamsrack van het rooster.
Als je alle racks hebt gedaan, temper dan de barbecue, naar een temperatuur van zo'n 130ºC - 150ºC.

Smeer de lamsracks in met een dun laagje mosterd om de kruidenpesto te laten plakken aan de lamsracks,  Verdeel hierover een mooi laagje van de kruidenpesto. Niet té dik, omdat de kruidenpesto dan door het gewicht van de te dikke laag weg gaat zakken.

Leg nu de lamsracks terug op de barbecue, in de koude zone, of indirect, en gaar deze tot ze een kerntemperatuur van 54ºC hebben bereikt.

Bij een temperatuur van zo'n 130ºC - 150ºC, zullen de lamsracks ongeveer 15 - 25 min nodig hebben om deze kerntemperatuur te bereiken. (maar let op temperatuur is belangrijker dan tijd)
Haal de lamsracks bij 54ºC kerntemperatuur van de barbecue af, en laat deze dan onder een stukje aluminiumfolie voor zo'n 10 minuutjes rusten. In deze tijd zal de kerntemperatuur nog een beetje oplopen naar een graad op 56ºC á 57ºC, wat er voor zorgt dat het vlees medium rare is, en dat is perfect voor lamsvlees.

Smakelijk eten!

Met dank aan Mac's BBQ pit voor het heerlijke recept en de foto's.