Longhaas BBQuality Steak rub

Longhaas spies steak rub | BBQuality

Heerlijk gegrilde longhaas op smaak gebracht met de BBQuality Steak rub. Je kunt de longhaas heel of gesplitst bestellen, in dit recept de uitleg over het splitsen.


De longhaas is de spier van het rund die ervoor zorgt dat de longen bewegen. Het is feitelijk een spier. Het bevindt zich langs het middenrif van het rund. Doordat deze spier constant aan het werk is, is het een vrij stevig stuk vlees. Een longhaasje is enorm dooraderd, waardoor het een erg mals en smaakvol stuk rundvlees is en garant staat voor een geweldige smaakbeleving. Echt een topper voor op de barbecue!

Splitsen van de longhaas

De longhaas bevat een kenmerkende dikke zeen die zich in het midden van de longhaas bevindt. Deze zeen moet eruit gesneden worden en dat doe je als volgt.

Als je de kopse kant van het vlees bekijkt, zie je hoe de zeen schuin wegloopt. Kijk even goed dan kun je makkelijk langs de zeen gaan snijden.

Maak een begin en snij op de zeen het vlees er los van. Op deze manier laat je zo min mogelijk vlees aan de zeen zitten. Volg de zeen met het mes totdat je 2 stukken hebt.

Het gedeelte waar de zeen nog vast zit, leg je op de snijplank met de zeen naar boven. Maak weer een begin bij de dikke kant van de zeen en vlies deze van het vlees af. Weer snij je het vlees los met je mes via de zeen. Vlies de hele zeen eraf. Indien er nog wat vliesjes of losse delen zitten haal je deze ook weg, zo houd je een mooi, schoon stuk vlees over. Er mag best nog wat vet aanzitten natuurlijk.

Bereidingswijze

Bereid de BBQ voor op direct grillen. We gaan de spiezen direct grillen boven de kolen. Is dit niet mogelijk bij je, dan kun je natuurlijk ook op het rooster de longhaas bereiden.

Leg de longhaas op de snijplank en strooi er rondom royaal Steak rub overheen. Wrijf vervolgens de rub aan en rijg de longhaas aan een spies. Zorg wel dat je een spies hebt waar het vlees niet op rond kan draaien, bijvoorbeeld een platte spies.

Hang de spiesen boven de hete kolen en draai regelmatig de spiesen om.

Gaar de longhaas tot een kerntemperuur van 49° en laat deze een paar minuten rusten in slagerspapier of aluminiumfolie.

Snijd het vlees in plakken, kijk even hoe de draad loopt en snijd hier haaks op. Op deze manier heb je een heerlijke gegrilde longhaas bereid.

Smakelijk eten!!!