Maminha met witlof recept

Maminha met witlof recept | BBQuality

Inleiding:

In dit recept gaan we de maminha bereiden als steak, deze steak smeren we in met mayonaise met daar doorheen een beetje rub. Insmeren met mayonaise zul je misschien raar vinden, maar mayonaise bestaat voor minimaal 70% uit olie en zorgt voor een beter/mooier maillardreactie. De mayonaise vervangt de olie waarmee je de steak normaal gesproken in zou smeren. Door wat rub door de mayonaise te doen kunnen we gelijk smaak meegeven aan de steak. Bij dit maminha met witlof recept serveren we gebakken krieltjes en gekarameliseerde witlof.

Ingrediëntenlijst:

Ingrediënten:

Benodigdheden:

Voorbereiding:

Krieltjes en witlof voorgaren

Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een directe bereiding op 180 graden Celsius. Zet je skillet gelijk op de BBQ, zo kan deze ook vast opwarmen. Maak de rode uien schoon en snij deze in halve ringen. Doe een scheutje olie in de skillet en bak hier de uien in aan. Voeg na 5 minuten de voorgekookte krieltjes toe en bak deze goudbruin. Haal de krieltjes uit de skillet als ze goudbruin zijn. Doe de krieltjes in een bakje en bewaar ze tot gebruik.

Snij de witlof in de lengte doormidden en verwijder de harde bittere kern. Doe een scheutje olie in de skillet en leg de witlof met de vlakke kant in de skillet. Bak de witlof ongeveer 5 minuten op de vlakke kant, draai de witlof daarna voorzichtig om en bak nog eens 3 minuten. Haal na 3 minuten de witlof uit de skillet en leg deze even aan de kant. Bestrooi de vlakke kant met wat peper en zout.

Maminha snijden en kruiden

Haal de maminha uit de verpakking en dep deze droog met een stukje keukenpapier. Als je een plancha/ bakplaat hebt leg je deze op de BBQ, zodat die goed heet word.

Meng 3 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel Pink Devil rub en wat zout en roer dit goed door. Snij de maminha nu in gelijke steaks. Let op dat je nu nog met de draad mee snijd. Kijk goed hoe de draad loopt, in de maminha loopt de draad vaak in 2 of 3 verschillende richtingen. Smeer de steaks aan alle kanten (behalve de vet kant) in met de Pink Devil mayonaise. 

Bereiding:

Steaks bakken/grillen

Als de plancha, bakplaat, koekenpan of BBQ heet is kunnen de steaks gegrild of gebakken worden. Zorg er voor dat je de steaks goed blijft draaien om verbranding van de rub te voorkomen. Gaar de steaks tot een kerntemperatuur van 48/50 graden Celsius. Hebben ze deze kerntemperatuur bereikt dan haal je ze van de BBQ en laat je ze ongeveer 10 tot 15 minuten rusten.

Witlof en aardappel afmaken

Meng 1 eetlepel bruine basterdsuiker met 2 eetlepels aceto balsamico en 1 eetlepel BBQuality the Original saus. Besprenkel de vlakke kant van de witlof met de aceto saus. Leg de witlof met de vlakke kant op de BBQ. Doe de krieltjes terug in de skillet en warm deze nog even op. Controleer de witlof regelmatig of die niet verbrand. Door de suiker in de saus kan deze snel verbranden. Het is de bedoeling dat de aceto saus karamelliseert. 

Serveren:

Snij nu de maminha steaks haaks op de draad in dunnere plakken en bestrooi ze met zout of gebruik wat van het The Boost zout. Leg de maminha steaks op een serveer plank en leg hier de witlof en krieltjes bij.

Heb je mijn maminha met witlof recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.