Mediterrane bavette pinwheels

Bavette Pinwheels Gerband | BBQuality

Bavette pinwheels!

De laatste tijd zie ik op de socials regelmatig beef lollypops of pinwheels voorbijkomen. Ik vind ze er vaak zo prachtig uit zien dat ik dacht, deze wil ik graag een keer maken en beschrijven.

Het lijkt misschien wel spannend, het vergt ook wel wat voorbereiding, maar als je rustig de tijd neemt heb je dit zo voor elkaar. Als je deze bavette pinwheels maakt als er gasten komen, zet je echt iets cools op tafel.

Voorbereiding

Om de bavette pinwheels te maken heb je een grote bavette van zo`n 1,5 tot 2 kg nog. Haal deze uit de verpakking en dep droog. 

Leg de bavette in de lengte voor je en snijd deze op de korte zijde door het midden, maar snijd het vlees niet helemaal door, stop met snijden 1,5cm voor je aan de “andere kant” bent. Je kan nu de bavette openvouwen als een boek. Hierdoor heb je een mooie oppervlakte die je kan beleggen.  Je kan de bavette later makkelijk oprollen.

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 bol mozzarella
  • 500 gram spinazie
  • 1 pakje gesneden chorizo
  • 1 pakje gesneden parmaham
  • 1 takje tijm
  • 1 takje oregano
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje dragon
  • Peper en zout
  • Beetje groen om te garneren
Mozarrella

Chorizo

Hak de kruiden grof en verspreid over de chorizo 

Blancheer de spinazie voor 60 seconden en spoel daarna direct met koud water om de garing te stoppen.

Parmaham

Ready to roll!

Zoals je ziet op bovenstaande foto heb ik de bavette niet geheel tot de uiteinden belegd. Dit maakt het rollen zometeen een stuk makkelijker.

Rol de bavette met de lange zijde redelijk strak op en zet vast met een paar prikkers. Duw de vulling die naar buiten komt door het rollen terug.

Knopen bavette

Nu ga je de bavette pinwheels knopen. Leg om te beginnen een stuk of 12 touwtjes klaar van zo`n 30 tot 35 cm. Neem in beide handen een uiteinde, leg het touw plat op de plank en trek dit onder het vlees door. Heb je de gewenste positie bereikt knoop dan het touwtje, en draai bij het knopen het touw 2 x over elkaar heen. Dit zorgt er voor dat wanneer je het touw aantrekt, het mooi strak blijft zitten als je de knoop gaat leggen. (dikke tip van NOSKOS)

Leg om de 1 tot 1,5 cm een knoopje.

Nu de magic!

Dan nu de magic! Hieronder heb ik even provisorisch de snijlijnen getekend. Steek nu kruislings 2 houten prikkers in het vlees, in het midden tussen de snijlijn en snijd het vlees door op de lijn. Herhaal dit tot je de gehele bavette hebt opgesneden. De pinwheels mogen best 4 tot 5 cm dik zijn.

De pinwheel moet er ongeveer zo uit zien.

BBQ-en

Bereid je bbq voor op grillen op zo`n 200 graden. Grill de pinwheels tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn en een kerntemperatuur hebben van 54 graden.

Leg de pinwheels op een bord, en doe er royaal wat zeezout en versgemalen peper overheen. Garneer het af met een beetje groen en je zet een heel mooi gerechtje op tafel. PS zeg even tegen je gasten dat er een touwtje omheen zit, want flossen tijdens het eten is niet echt prettig.

Eet smakelijk!

@foodboozeandbbq

PS: Waarschijnlijk is er best wat gesmolten kaas op je grill komen te zitten. Geeft niks, deksel er op, luchtgaten open en even de kaas laten uitbakken. Deze borstel je er vervolgens zo vanaf.