Runderfrietjes van achtermuis met ansjovismayonaise

Hartige snack

Dat de achtermuis een veelzijdig stuk rundvlees is, is al wel bij veel mensen bekend.

Zo wordt de achtermuis vaak gebruikt om carpaccio van te snijden. Deze wordt dan veelal eerst ingevroren en daarna gesneden op een snijmachine. 

Een andere mooie toepassing is om er een rosbief van te maken. Het is een relatief mager stukje vlees en kan je erg mooi garen.

Maar vandaag gaan we er iets heel anders mee doen. We gaan er namelijk frietjes van maken. Althans we snijden ze na het garen in dunne reepjes zodat het net frietjes lijken. 

Dit heeft naast dat het er leuk uitziet nog een belangrijke reden en is als volgt. Het is niet het meest malse stukje van het rund en zeker niet zo zacht als een biefstuk. Maar we willen laten zien dat als je vlees op de juiste manier bereidt en misschien belangrijker nog wel snijdt. Je heel vaak nog een mooi resultaat kan boeken. 

Snijden

We gebruiken hiervoor een halve achtermuis. Deze weegt ongeveer 1 kg.

Snij de muis in dunne plakken van zo'n 2 tot 3 mm.

Als we de achtermuis hebben opgesneden verhitten we een klont boter in de pan. Als je boter heet genoeg is bakken we de plakken. Tel ongeveer 2 minuten per zijde en bestrooi ze met peper en zout.

Als je alle plakken hebt gebakken laat je ze even rusten voordat je ze gaat snijden.

Ansjovismayonaise

Nu kunnen we aan de mayonaise beginnen.

Doe 3 eetlepels mayonaise in een kom. Hak zo'n 5 a 6 ansjovisfilets fijn met een koksmes en voeg ze toe aan de mayonaise.

Voeg nu een snuf peper en zout toe en een halve eetlepel olijfolie. 

Meng alles goed door elkaar en je ansjovismayonaise is klaar.

Snijden van de frietjes

Als je lapjes ondertussen zijn afgekoeld kun je ze gaan snijden. Probeer mooie gelijke reepjes te maken voor een zo goed mogelijke presentatie.

Verras je gasten eens  met een andere snack. Eet smakelijk!