Rubs

Rubs - BBQuality

Wat is een rub?

Een rub is een droog mengsel van verschillende kruiden. Je strooit de rub over het vlees of vis en het geeft veel smaak aan je gerecht.

Je kan de rub een paar uur van tevoren op je vlees smeren om de smaken extra in je vlees te laten trekken. Vooral bij dikkere stukken vlees als buikspek en kip is het vaak een meerwaarde om het vlees langer te laten marineren in de rub. (minimaal 4 uur, maar een nacht is nog mooier. Langer is niet nodig).

Dit komt omdat deze ook een iets langere bereiding hebben in de oven of op de BBQ.

Bij rundvlees die je als een steak bakt, zoals bijvoorbeeld bavette en Côte de Boeuf is het voldoende om de rub net voor het bakken aan te brengen. Ook bij vis is het niet nodig de rub lang van tevoren aan te brengen.

Dat komt omdat deze producten de smaken heel snel opnemen.

Het vlees of vis insmeren met olie voordat je de rub aanbrengt is niet nodig.

Verschillende smaken

De samenstelling van rubs varieert enorm. Tegenwoordig zijn er enorm veel rubs met verschillende smaken op de markt. Maar vaak is de basis wel, paprikapoeder, zout, suiker en chili voor het pitje.

Naast een lekkere tegenhanger van het zout heeft suiker nog een doel. Bij langere bereidingen zoals bijvoorbeeld pulled pork, ontstaat na een tijdje een korst (bark). Deze lijkt in eerste instantie verbrand te zijn. Maar als de temperatuur van de BBQ niet te hoog is geweest, (Boven de 180 graden, anders wordt het bitter) is het een lekker krokant korstje met veel smaak.

BBQuality rubs

Al sinds geruime tijd hebben wij onze eigen rubs in het assortiment. Dit begon met een basis All Purpose rub. Daarnaast volgden de Pork rub en Chicken rub en nu sinds kort hebben we ook onze eigen Steak rub.

Waar we eerst alles zelf met de hand mengden en in glazen potjes vulden, werken we nu sinds een tijdje samen met Van Beekum Specerijen. Zij zijn echt een kruiden-specialist en vullen en etiketteren nu alle rubs voor ons.

Ook hebben we samen met hen de nieuwe Steak rub ontwikkeld en kijken we steeds weer naar leuke en nieuwe uitbreidingen van ons assortiment.