Een T-bone steak is een snit van rundvlees die zijn naam dankt aan het T-vormige bot dat het vlees scheidt in twee delen. De T-bone steak bevat eigenlijk twee verschillende soorten steaks in één:

 1. Filet Mignon (of Ossenhaas): Dit is het kleinere stuk vlees aan de ene kant van het bot. Het is een zeer mals stuk vlees zonder veel vet.
 2. Entrecote (of New York Strip): Dit is het grotere stuk vlees aan de andere kant van het bot. Het heeft een meer gemarmerde textuur in vergelijking met de filet mignon en is eveneens zeer smaakvol.

De combinatie van deze twee stukken vlees, gescheiden door het bot, geeft de T-bone steak een unieke smaak en textuur. Het bot draagt bij aan de smaak tijdens het koken, en het feit dat je twee verschillende soorten steaks in één krijgt, maakt het een populaire keuze onder vleesliefhebbers.

Een nauw verwante steak is de Porterhouse steak, die ook zowel de ossenhaas als de entrecote bevat. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de grootte van de ossenhaas: bij een Porterhouse steak is deze groter.

Voor de beste resultaten worden T-bone steaks vaak gegrild of gebakken op hoog vuur, waardoor ze een mooie korst krijgen terwijl de binnenkant sappig en mals blijft.

Welk vlees is een T bone steak?

De T-bone steak is een snit van rundvlees. Het is een botinclusieve snit die afkomstig is van de voorste rug van het dier, specifiek uit het korte lendenstuk, dat het gebied is net achter de rib en voor de lendenen (of heup).

De T-bone steak bevat twee verschillende soorten steaks gescheiden door een T-vormig bot:

 1. Filet Mignon (of Ossenhaas): Dit is het kleinere, zeer malse stuk vlees aan de ene kant van het bot. Het is zacht omdat het afkomstig is van een spier die weinig beweegt.
 2. Entrecote (of New York Strip in sommige regio’s): Dit is het grotere, iets stevigere stuk vlees aan de andere kant van het bot. Het is afkomstig van een spier die iets meer beweegt dan de ossenhaas, wat resulteert in een meer gemarmerde textuur en een rijke smaak.

Het unieke aan een T-bone steak is dat je in wezen twee zeer gewaardeerde stukken vlees in één snit krijgt, waardoor het een favoriete keuze is voor veel vleesliefhebbers.

Hoe maak je een T bone steak klaar?

Een T-bone steak bereiden vraagt om zorgvuldigheid om de natuurlijke smaken van zowel de filet mignon als de entrecote te behouden. Hier is een basisrecept voor het bereiden van een T-bone steak:

Benodigdheden:

 • T-bone steak van goede kwaliteit
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Olijfolie of boter (optioneel)
 • Knoflook, rozemarijn of andere kruiden naar keuze (optioneel)

Instructies:

 1. Voorbereiding:
  • Haal de steak minimaal 30 minuten voordat je gaat koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
  • Dep de steak droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
  • Bestrooi beide zijden van de steak royaal met zout en peper. Je kunt ook andere kruiden toevoegen als je dat wilt.
 2. Verwarm de grill of koekenpan:
  • Als je een grill gebruikt, steek deze dan aan en laat hem heet worden. Als je een koekenpan gebruikt, zet deze dan op middelhoog tot hoog vuur en laat hem goed heet worden. Een druppel water moet sissend verdampen als je het op de pan druppelt.
  • Voeg, als je een koekenpan gebruikt, een klein beetje olijfolie of boter toe en zorg ervoor dat de bodem van de pan gelijkmatig bedekt is.
 3. Koken:
  • Leg de T-bone steak op de grill of in de koekenpan. Als je extra smaak wilt toevoegen, kun je tijdens het koken wat knoflook en rozemarijn aan de pan toevoegen.
  • Kook de steak ongeveer 4-5 minuten aan de ene kant, afhankelijk van de dikte en je gewenste gaarheid. Gebruik een tang om de steak om te draaien (prik er niet in om sappen te behouden).
  • Draai de steak om en kook nog eens 4-5 minuten of tot de gewenste gaarheid.
 4. Rusten:
  • Als de steak klaar is, haal hem dan van de grill of uit de pan en leg hem op een bord. Dek het lichtjes af met aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten rusten. Dit laat de sappen zich herverdelen door het vlees, wat resulteert in een sappigere steak.
 5. Serveren:
  • Snijd, indien gewenst, het vlees van het bot of serveer het zoals het is. Geniet ervan met je favoriete bijgerechten en sauzen.

Tip: Voor de beste resultaten en nauwkeurige gaarheid kan een vleesthermometer worden gebruikt. Steek de thermometer in het dikste deel van de steak (zonder het bot te raken) om de interne temperatuur te meten.

Wat kost een kilo T bone steak?

De prijs van een T-bone steak kan sterk variëren op basis van verschillende factoren:

 1. Kwaliteit van het vlees: Vlees dat als prime of van een vergelijkbare hoge kwaliteit wordt beschouwd, kost doorgaans meer dan vlees van een lagere kwaliteitsgraad.
 2. Herkomst van het vlees: Rundvlees uit bepaalde regio’s of van bepaalde rassen kan duurder zijn. Bijvoorbeeld, een T-bone steak van Wagyu- of Angus-rund zal waarschijnlijk meer kosten dan een steak van een minder bekend ras.
 3. Rijping: Droog gerijpt vlees, dat een diepere smaak en malsheid heeft, kan duurder zijn dan nat gerijpt vlees.
 4. Waar je koopt: Vlees gekocht bij een gespecialiseerde slagerij kan duurder zijn dan bij een supermarkt of groothandel.
 5. Regio: De prijs van vlees kan variëren afhankelijk van waar je woont, vanwege transportkosten, belastingen, lokale vraag en aanbod, en andere regionale factoren.

Bij BBQuality kost een T-Bone tussen de € 40,00 en € 75,00 per kg.

Hoe lang moet een T bone steak?

De kooktijd van een T-bone steak hangt af van de gewenste gaarheid en de dikte van de steak. Hier zijn algemene richtlijnen voor het grillen of bakken van een T-bone steak:

 1. Zeldzaam (Rare):
  • Interne temperatuur: 50-52°C (120-125°F)
  • Kooktijd: Ongeveer 2-3 minuten aan elke kant voor een steak van 2,5 cm (1 inch) dikte.
 2. Medium zeldzaam (Medium Rare):
  • Interne temperatuur: 57-60°C (135-140°F)
  • Kooktijd: Ongeveer 3-4 minuten aan elke kant voor een steak van 2,5 cm (1 inch) dikte.
 3. Medium:
  • Interne temperatuur: 63-68°C (145-155°F)
  • Kooktijd: Ongeveer 4-5 minuten aan elke kant voor een steak van 2,5 cm (1 inch) dikte.
 4. Medium-welgedaan (Medium Well):
  • Interne temperatuur: 70-73°C (160-165°F)
  • Kooktijd: Ongeveer 5-6 minuten aan elke kant voor een steak van 2,5 cm (1 inch) dikte.
 5. Welgedaan (Well Done):
  • Interne temperatuur: 76°C of hoger (170°F+)
  • Kooktijd: Ongeveer 6-7 minuten aan elke kant voor een steak van 2,5 cm (1 inch) dikte.

Dit zijn algemene richtlijnen. De exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van het specifieke kookapparaat, de temperatuur van het vlees voordat het wordt gekookt (bijvoorbeeld of het direct uit de koelkast komt of op kamertemperatuur is gebracht), en andere factoren.

Een vleesthermometer is een handig hulpmiddel om de interne temperatuur van de steak te meten en te zorgen voor de gewenste gaarheid. Steek de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees zonder het bot te raken.