T-bone steak recept

T-bone steak recept | BBQuality

Inleiding:

In dit T-bone steak recept serveren we de T-bone steak met (koud) gerookte tijmboter en gegrilde pompoen met honing. 

De T-bone steak is een hele bekende steak met 2 verschillende steaks aan het bot. Aan de ene kant vind je een stuk van de entrecote en aan de andere kant een stukje van de ossenhaas. Dit wil ook zeggen dat het gedeelte waar de entrecote zit ook een stukje vetter is. 

Ingrediëntenlijst:

Ingrediënten:

Benodigdheden:

Voorbereiding:

Boter roken

Begin met het koud roken van de boter. Ik deed dit een dag van te voren, zodat de rook goed in de boter kan trekken. Vul de cold smoke generator met de amandel rookmot en zorg ervoor dat je 1 uur rook hebt. Snij 125 gram roomboter in kleine blokjes en leg de blokjes op een stukje aluminiumfolie. Door de boter in kleine blokjes te snijden krijg je meer oppervlakte waar de rook kan komen. Rook de boter nu 1 uur.

Boter maken

Haal na 1 uur de boter uit de rook en doe deze in een bakje. Hak ongeveer 5 takjes tijm zo fijn mogelijk en voeg deze toe aan de boter. Roer de boter goed door. Breng de boter op smaak met BBQuality SPG rub. Maak nu een rolletje van de boter door deze strak in plastic folie te rollen. Leg de gerookte tijm boter in de koelkast om op te stijven.

Pompoen voorbereiden

Steek nu de BBQ aan en zorg voor een directe en indirecte kant. Breng de temperatuur van de BBQ naar een dome-temperatuur van ongeveer 160 graden. Leg een gietijzeren rooster boven het directe gedeelte als je deze hebt. Snij de pompoen door midden en verwijder de pitten met een lepel. Snij de pompoen nu in partjes en bestrooi de partjes met BBQuality SPG rub.

T-bone steak voorbereiden

Haal de T-bone steak uit de verpakking en dep deze droog met een stukje keukenpapier. Bestrooi de T-bone steak aan beide kanten met een beetje BBQuality SPG rub, druk de rub goed aan. Leg vervolgens een flinke hand tijm op de T-bone steak en besprenkel het geheel met een klein beetje olijfolie.

Bereiding:

Pompoen grillen & T-bone steak garen

Leg de gesneden pompoen boven het directe gedeelte van de BBQ en gril deze tot ze beetgaar zijn. Leg de T-bone steak boven het indirecte gedeelte van de BBQ met de met tijm bedekte kant naar boven. Draai de pompoen regelmatig om om verbranden te voorkomen. Mocht de pompoen te snel gaan leg deze dan even boven het indirecte gedeelte. Als de T-bone steak een kerntemperatuur van 45 graden heeft bereikt haal je deze van de BBQ en laat je deze rusten.

Pompoen op smaak brengen

Als de pompoen beetgaar is haal je deze van de BBQ en doe je hem in een mengkom. Schep 1 eetlepel honing over de pompoen en meng dit goed met de warme pompoen. Breng de pompoen indien nodig nog op smaak met de SPG rub. 

T-bone steak grillen

Als de T-bone steak ongeveer 10 minuten gerust heeft kan deze gegrild worden boven het directe gedeelte van de BBQ. Verwijder de tijm van de steak en leg de steak boven het directe gedeelte van de BBQ. Draai de T-bone steak regelmatig om. Gril de T-bone steak tot deze een kerntemperatuur van 50 graden heeft.

Serveren

Snij het vlees van de T-bone steak langs het bot af los. Snij vervolgens het vlees in dunne plakken en leg deze op een serveer plank. Leg de gegrilde pompoen er bij. Snij plakjes van de gerookte tijm boter en leg deze bij/op de T-bone steak.

Heb je mijn T-bone recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.