Handige tips voor de WinterBBQ

WinterBBQ

Idee voor de feestdagen:

WinterBBQ met handige tips van BBQuality.nl!

Vroeger liep het barbecue seizoen van mei tot ongeveer september. Maar tegenwoordig zijn we (zeker onze klanten) het gehele jaar door bezig met hun barbecue. Steeds vaker hebben mensen een buitenkeuken of overkapping waar het ook in de winter goed toeven is. Claus en ik (Paul) organiseren eigenlijk al een aantal jaar minimaal 1x per jaar een winterBBQ metvrienden. We delen natuurlijk graag met jullie wat de elementen zijn voor een geslaagde winter BBQ.

1) Locatie voor de WinterBBQ

Zorg altijd voor een locatie waar je overdekt kunt staan en waar je op z’n minst een heatertje onder kunt zetten. Wanneer je ervoor zorgt dat iedereen er warmpjes bij zit komt dit de sfeer zeker ten goede en kan iedereen buiten zitten in plaats van dat alleen de grillmaster buiten staat en de rest binnen. Je kunt natuurlijk ook nog altijd een partytent opzetten in de tuin wanneer je geen overkapping hebt. Voordeel is dat je deze in de winter altijd wel van iemand kunt lenen als je er zelf geen hebt!

2) Publiek moet WinterBBQ proof zijn

Natuurlijk moet je dit lekker met wat goede vrienden doen. Maar kies wel de juiste vrienden uit. Klagers moet je niet op je winter BBQ hebben, dat werkt erg sfeer verlagend. Wanneer je iemand uitnodigt moet deze ook dezelfde winter BBQ instelling hebben en er een leuke avond van willen maken.

3) Winterse aankleding voor een zomers warm gevoel

Vuur zorgt altijd voor sfeer, dus steek de buitenkachel en de kaarsjes maar aan om buiten een gezellige huiskamersfeer te creëren. Naast dat een vuurtje er altijd gezellig uit ziet zorgt hetnatuurlijk ook weer voor wat extra warmte!

4) Materiaal is essentieel voor een geslaagde WinterBBQ

Zorg er in ieder geval voor dat je meer dan 1 BBQ in de aanslag hebt! Gebruik er bijvoorbeeld 1 voor de gegrilde groenten, 1 voor het vlees en 1 voor het toetje (taart of iets dergelijks?). Vraag dus aan je vrienden of ze hun eigen BBQ meenemen, dan hoef je namelijk ook niet helemaal alleen achter de BBQ te staan de hele avond en kun je de taken verdelen ;-). Vergeet niet dat je waarschijnlijk meerdere temperatuurmeters nodig zult hebben gedurende de avond, dus vraag aan je vrienden om ook die mee te nemen!

5) Voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je een dag van tevoren je vlees al in de marinade hebt staan en alles in huis hebt voor de BBQ zodat je op niets mis grijpt. Bedenk ook vooraf al wanneer je wat wil gaan serveren, zodat alles ook in de juiste volgorde de BBQ op en af gaat tijdens het eten. Je kunt niet op het laatste moment de spareribs erop gooien wanneer deze 4/5 uur op de BBQ moeten liggen bijvoorbeeld. Kies hier ook je vlees op uit.

6) Het eten zelf (BBQ vlees!) en de planning voor de WinterBBQ

Bedenk dus van tevoren wat je wil gaan eten die avond en hoeveel gasten je krijgt. Kijk dan vervolgens naar de opbouw van je avond. Zorg eerst voor iets lekkers vooraf, bijvoorbeeld wat MOINK-balls en wat chicken lollipops om de grootste honger te stillen. Dit kun je heel goed voorbereiden en al klaar hebben staan wanneer de eerste gasten binnen lopen.Uiteraard heb je dan je boston butt/ spareribs of andere low and slow stukken vlees al op de BBQ liggen waarbij je rekening hebt gehouden met de bereidingstijd. Ook erg leuk om op de BBQ te maken is een mooi stoofpotje. Doe dit dan eens niet met een een standaard riblap, maar ga eens aan de gang met een mooie hertenpoulet. Is toch net even wat anders en dat waarderen je gasten. Wanneer de ergste honger voorbij is leg je de groenten erop en stukken vlees zoals een picanha, bavette, diamanthaas, lamsfilet of eendenborstfilet. Vlees dus wat een half uur tot een uur de tijd nodig heeft om gaar te worden. Dit vlees snijd je dan aan en deel je rond of zet je midden op tafel wanneer je het opgesneden hebt. Iedereen pakt dan zelf wel wat ze lekker vinden. Wanneer deze stukken vlees op zijn (meer als tussendoortje dus) serveer je na een half uurtje tot een uur de grotere low and slow stukken vlees zoals de pulled pork van de boston butt of spareribs. Terwijl je je gasten blij maakt met het heerlijke vlees, leg je de appeltaart die je voorbereid hebt op de BBQ, zodat je straks ook nog een heerlijk toetje kunt serveren met bijvoorbeeld een bolletje ijs erbij.

7) WinterBBQ dranktips

Het grote voordeel van een winterBBQ is over het algemeen dat je geen extra koelruimte nodig hebt en je je drank gewoon buiten neer kunt zetten. Let er wel op dat wanneer je bijvoorbeeld rode wijn serveert je dit niet buiten kunt laten staan. Wanneer rode wijn te koud is smaakt hij niet meer zo goed als wanneer hij op kamertemperatuur geserveerd word. Schenk de rode wijn dus binnen in en schenk niet teveel in een glas zodat je de wijn ook op de juiste temperatuur kunt drinken. Met witte wijn is dit uiteraard een minder groot probleem.

8) Last but not least: Neem de tijd voor je WinterBBQ!

Dit geldt natuurlijk voor alle BBQ feestjes die je organiseert met grotere stukken vlees. Je BBQ’t nu eenmaal anders dan met bijvoorbeeld vlees van de supermarkt. Je bent dus niet binnen een uur klaar en kunt gerust een uur of 4/5 uittrekken voor dit feestmaal! Heb je zelf nog tips die we aan dit artikel toe kunnen voegen? Laat je ons dan weten door een mail te sturen naar info@bbquality.nl. Wanneer je zelf aan de slag gaat met een WinterBBQ zien we natuurlijk graag de foto’s verschijnen via de mail of onze facebook of twitter account!

Wij wensen jullie in ieder geval veel WinterBBQ plezier!