• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Angus Bavette recept met krieltjes en cherrytomaatjes

Angus bavette/vinkenlap

Angus Bavette

Ook dit recept hebben we te danken aan Marcel van Mac’s Barbecuepit. Een simpel, maar bovenal lekker gerecht dat ook niet teveel tijd in beslag neemt. Dit recept is geschikt voor 4 personen.

Bereidingswijze marinade

Snij de knoflookteentjes fijn en doe deze samen met de overige ingrediënten in een bakje. Nog beter is het om, als je deze in je bezit hebt, de ingrediënten in een ziplock zak of vacumeer zak te doen, maar dit is geen noodzaak. Het voordeel van de ziplock zak of vacumeer zak is dat je de marinade wat makkelijker over het vlees kan wrijven en/of herverdelen. Haal nu de bavette uit de verpakking en maak deze zorgvuldig droog met bijvoorbeeld wat keukenpapier. Trim indien aanwezig, de restjes vlies, harde stukjes vet en losse stukjes vlees van de bavette. Doe de bavette nu bij de marinade in het bakje of in de zak en verdeel de marinade mooi gelijkmatig over het vlees. De marinade trekt beter in het vlees als deze er een aantal uren op zit.

Als de barbecue op temperatuur is, halen we de bavette uit de marinade. Dep de bavette nu goed droog en zorg ervoor dat er zoveel mogelijk kruiden van de bavette af zijn. Dit doen we, omdat de kruiden met deze hoge temperatuur snel kunnen verbranden en dat willen we niet. Hoe lang je de bavette op de grill laat liggen hangt van een aantal factoren af. De hitte van je kolen, maar ook de dikte van je vlees. Ook bij dit recept is een kerntemperatuur een handig instrument om gecontroleerd je vlees te bereiden.

Bereidingswijze Bavette op de barbecue

Een uurtje voordat je begint met het grillen van de bavette, haal je deze gemarineerd en wel, uit de koelkast. Nu kan de bavette op een rustige manier op kamertemperatuur komen. We gaan nu de barbecue voorbereiden voor een high en fast grill-sessie. We gaan de bavette dus direct bereiden op een hoge temperatuur. De interne temperatuur van de barbecue moet ongeveer 200ºC zijn. Het mooiste is om de bavette op een gietijzeren rooster te grillen, zodat er mooie grill-strepen op de bavette komen.

Ik heb het vlees op iedere zijde twee keer gegrild tot de bavette een kerntemperatuur van 50ºC had bereikt. Je kunt beter een aantal keren kort grillen per zijde dan één keer te lang. Je wilt dat je vlees ongeveer een eindtemperatuur bereikt van zo’n 55ºC. Bij deze temperatuur is de binnenkant van de bavette lekker sappig en mooi rosé. We halen de bavette dus bij 50ºC van de barbecue af en pakken de bavette dan in wat aluminiumfolie. We laten het vlees dan nog tien minuten rusten in de aluminiumfolie. De kerntemperatuur van de bavette zal hierdoor nog een 4º/5ºC stijgen. De temperatuur van de bavette blijven meten is verstandig om teleurstellingen te voorkomen.

Wanneer de bavette de gewenste eindtemperatuur heeft bereikt gaan we deze, haaks op de draad, in mooie dunne plakken snijden. Haaks op de draad snijden wil zeggen; snijd loodrecht tegen de lange, parallelle spiervezels in het vlees in (deze zijn bij een bavette erg goed te zien) – zo zijn de vezels (die de meeste taaiheid veroorzaken) in elk stuk zo kort mogelijk en proeft je vlees nog malser. Maak het op smaak met een beetje vers gemalen peper, en zout (ivm verbranden beter om dit achteraf te doen). Ik heb er wat krieltjes bijgedaan waar ik ongeveer dezelfde kruiden doorheen heb gedaan als in de marinade (behalve de azijn) en een takje cherry tomaatjes. Hieroverheen heb ik wat feta verkruimeld om het geheel af te maken! Eet smakelijk!

comments comments

Keuken Amerikaans
Voorbereidingstijd 00:15
Bereidingstijd 00:30
Aantal personen 4

 • Angus bavette
 • Angus bavette
  1 stuk van 750 gram

 • Angus bavette marinade
 • Rode wijn azijn
  1/2 kopje
 • Citroensap
  2 eetlepels
 • Olijfolie
  2 eetlepels
 • Knoflook
  3 teentjes
 • Gedroogde oregano
  2 theelepels
 • Gedroogde tijm
  1 theelepel
 • Gedroogde munt
  1 theelepel
 • Rode pepervlokken
  1/2 theelepel
 • Peper
  naar smaak
 • Zout
  naar smaak
Print dit recept