Aziatische buikspek vlecht

Aziatische buikspek vlecht | BBQuality

Inleiding

Als je dochters hebt dan heb je een streepje voor bij dit gerecht! Let maar op: je komt er zo achter waarom.

Door middel van pekelen, het laten intrekken van rubs of het injecteren van buikspek kan je deze een mooie smaak geven die door het gehele vlees zit. Maat wat nou als je door omstandigheden (overwerken, drukke sociale agenda of andere onvoorziene omstandigheden) er niet aan toe gekomen bent om de buikspek voor te bereiden?

Gelukkig is er dan ook nog “de vlecht”. Een super eenvoudige manier (als je dochters hebt dus) om de gewenste smaak in elke hap te krijgen zonder uren of dagen van te voren te pekelen of te marineren.

Het principe is eenvoudig: we vergroten het oppervlakte waar de rub op gaat, maar maken het daarna weer “een soort van 1 geheel” om bij het "low en slow roken" niet te veel vocht (en vet) te verliezen.

Dit recept leent zich voor elke rub (bijvoorbeeld de Don Marco's cherry bomb of de BBQuality Pork Rub) en elke BBQ saus (Noskos is echt een aanrader!) maar OSFA voelde zich een beetje Oosters....

Voorbereiding

Meng alle ingrediënten voor de BBQ saus goed door elkaar heen (je hoeft niet op te warmen of niets: gewoon goed roeren).

Meng de 5-spice kruiden met het zout en de suiker.

Snij de buikspek zonder zwoerd in de lengte in repen. De dikte is lastig aan te geven maar je hebt zo meteen 6 repen nodig.

Leg de lange repen spek naast elkaar en verdeel hier de helft van de kruiden overheen.

Vlechten

Leg 3 repen gekruid spek langs elkaar op een snijplank en leg aan 1 kant de uiteinden op elkaar. Prik deze vast met 1 of meerdere cocktail prikkers.

Vlecht van de drie strengen een mooie strakke vlecht (en zet ze uiteindelijk ook weer vast met prikkers). Ik zei toch dat mensen met dochters een voorsprong hebben ;-)

Vlecht de andere 3 repen spek ook tot een compacte vlecht.

Bereiding

Zorg ervoor dat je op ongeveer een 110 graden indirect kan gaan roken.

Leg de twee vlechten indirect op de BBQ en plaats (bij 1 of bij alle twee) een kernthermometer.

Sluit de BBQ en rook de vlechten tot een temperatuur van 70°C. Lak ze 1 maal in met BBQ saus en laat ze verder garen tot 85°C.

Hoisin BBQ-saus

Haal de vlechten van de BBQ en verwijder de prikkers. Snij de vlechten in dunnen repen (en eventueel de repen nog een keer door midden als je kleinere stukjes wilt). Kwast vervolgens over de stukjes losjes een lekkere laag Hoisin BBQ-saus en meng het een keer door.

Serveren

Snij de broodjes open, doe wat atjar tjampoer op de broodjes en verdeel de spekstukjes hierover heen. Serveer de broodjes met een schaaltje met de over gebleven Hoisin BBQ-saus, zodat liefhebbers eventueel nog wat extra saus erop kunnen doen.

Eet smakelijk!