Iberico ribfingers met bier-kaassaus recept

Iberico ribfingers met bierkaas saus | MaikelsBBQ | BBQuality

Inleiding

De Iberico ribfingers met bier-kaassaus zijn een heerlijke snack om uit te delen of om een broodje mee te beleggen. De Iberico ribfingers zijn op verschillende manieren te bereiden. Je kunt ze grillen tot ze nog mooi rosé zijn van binnen, of je kunt ze ook low & slow bereiden en verder doorgaren tot ze heerlijk zacht zijn. De Iberico ribfinger is een veelzijdige snack waar je alle kanten mee op kunt! 

Ingrediëntenlijst

Iberico Ribfingers

Bier-kaassaus

 • 250 gram Geraspte kaas naar keuze
 • 250 milliliter Melk
 • 150 milliliter Bier naar keuze
 • 60 gram Boter
 • 60 gram Bloem
 • 1 theelepel Mosterd
 • 1 theelepel Worcestershiresaus
 • 1 theelepel Knoflook poeder
 • 1 theelepel Uienpoeder
 • ½ theelepel Gerookte paprika poeder
 • ½ theelepel Zout

Benodigdheden

BBQ voorbereiden

We beginnen met het aansteken van de BBQ. Maak je BBQ gereed voor een indirecte bereiding en stook de BBQ op tot 150 graden Celsius.

Bereidingswijze Iberico ribfingers

Iberico ribfingers op de BBQ

Als je lange Iberico ribfingers hebt, snijd ze dan doormidden en meng ze met de rub. Plaats het rookhout op de kolen en leg de ribfingers op het rooster. Gaar de ribfingers gedurende 1,5 uur tot ze lekker zacht zijn. Je kunt dit controleren door met een satéprikker of je thermometer in de ribfingers te prikken. Krijg je nog te veel weerstand, dan zijn de ribfingers nog niet zacht genoeg en laat je ze nog iets langer liggen. 

Doe vervolgens appelsap in een spuitfles en spray elke 30 minuten de ribfingers in. Tijdens het laatste kwartier leg je de ribfingers in een kom en voeg je BBQ-saus toe. Meng dit voorzichtig maar grondig door elkaar en leg de ribfingers nog 15 minuten terug op de BBQ. Ondertussen gaan we aan de slag met de bier-kaassaus.

Tijd voor de bier-kaassaus

Smelt de boter op laag vuur tot het niet meer bruist. Voeg vervolgens de bloem toe en blijf goed roeren met een houten lepel, zodat het niet aanbrandt. Als de bloem begint te ruiken naar licht geroosterde noten, is deze voldoende gegaard. Voeg nu een kwart van het bier en de melk toe, terwijl je goed blijft roeren met de houten lepel. Als het mengsel dikker wordt en weer aan de kook komt, voeg je opnieuw een kwart van de vloeistof toe. Zodra dit bijna volledig is opgenomen, ga je verder met roeren met een garde om het mengsel mooi glad te maken. Herhaal dit proces met de laatste twee kwartjes vloeistof, terwijl je blijft roeren tot alles goed is opgenomen en de saus mooi glad is.

Als alles goed gemengd en mooi glad is, zet je het vuur laag. Voeg nu de kruiden, mosterd en worcestershiresaus toe en roer dit goed door. Daarna voeg je beetje bij beetje steeds wat kaas toe. Gebruik de houten lepel om de kaas er goed door te roeren, en blijf dit herhalen tot alle kaas is opgenomen.

Breng de saus eventueel op smaak met peper en zout. Nu is je heerlijke dip of saus klaar voor gebruik!

Hoe serveer je de Iberico ribfingers?

Als de Iberico ribfingers klaar zijn, leg je ze op een serveerplank en zet je er een leuk bakje met de bier-kaassaus naast. Zo kunnen jouw gasten de ribfingers lekker in de zelfgemaakte saus dippen. Eet smakelijk!

Bekijk de video waarin Maikel laat zien hoe hij de Iberico ribfingers met bier-kaassaus bereidt.