Mooie stukken vlees, netjes en gekoeld verpakt ontvangen!Nils – Breda
Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Valentijns Surf en Turf recept

Valentijns Surf en Turf recept | BBQuality

Inleiding

Valentijnsdag, een dag om de liefde te verklaren in het geheim. Of een dag om samen met je geliefde een lekker hapje te eten. Een romantisch bordje met een surf & turf van zalmfilet en ossenhaaspuntjes. Dit Valentijns surf en turf recept is een heel mooi begin van de avond. Een super smaakvol recept voor een romantisch diner voor twee. Oelalaa..

Ingrediëntenlijst

  • 1 stuk avocado
  • 10 stuks tomaatjes
  • 1 stuk limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sneetjes wit brood (of anders)
  • peper en zout naar smaak

Voorbereiding

We beginnen met de zalmfilet. In deze bereiding halen we de filet even van de huid. Leg de filet met de huid naar beneden op de plank. Snij met een scherp mes, volgend op de huid, de filet eraf. Vervolgens snij je de filet in dunne plakken.


Hartje maken

Gebruik een kookkwast om 2 hittebestendige borden of een bakplaatje in te smeren met olijfolie (om aanplakken van de zalm te voorkomen) en maal er wat zout en peper overheen. Leg de plakjes in een vorm van een hart. Romantisch toch! Zet het bord als je het hartje klaar hebt even afgedekt weg, op het aanrecht. Het bord moet ook niet te koud zijn gezien deze in een warme gaat. 

Nu gaan we de ossenhaaspuntjes aan de spiesen rijgen. Zorg er als eerste even voor dat de stukjes even groot zijn. Wrijf de ossenhaaspuntjes in met olijfolie en maal er wat peper en zeezout overheen. Zet de spiesen ook even afgedekt weg.

Voorbereiding salade

We gaan nu de basilicum-olie maken in een vijzel. Pak de basilicum en snij deze fijn. dit doe je ook met 1/4 knoflookteentje. Stop het in de vijzel en maal het fijn met 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met sap van ongeveer 1/4 limoen, gemalen peper en zeezout.

Voor de salade en garnering snij je de avocado en tomaatjes in kleine stukken en partjes. Van de 2 sneetjes witbrood maken we croutons. Snij deze in blokjes en bak ze in een beetje olijfolie, peper, zout en een 1/4 teentje geperste knoflook.

We zijn een inmiddels een heel eind. Tijd om het gerecht te bereiden.

Bereiding

Pak een beetje van de basilicumolie en smeer met een kookkwast de bovenkant van het zalmhart in.

De bereiding kan op verschillende manieren. De zalm op een bord in een voorverwarmde oven van 115° Celsius zetten (let op niet te koud bord in de oven zetten, bord mag natuurlijk niet breken door het temperatuurverschil). Of je zet het bord in de BBQ met deksel indirect met een dome temperatuur van 115° Celsius. Gaar de zalm voor 10 á 12 minuten. De zalmfilet mag best nog een beetje rosé zijn.

De ossenhaasspies kan in een bakpan, grillpan of op de BBQ direct gegrild worden. Een paar minuutjes om en om of gebruik een kerntemperatuurmeter en gaar ze tot 49-50° kern (kerntemperatuur)

Maak de salade van fijne slasoorten in een kom en besprenkel met wat olijfolie en limoensap. Voeg de avocado, tomaatjes en croutons er aan toe. Als laatste, als je deze nog over hebt, dan kun je eventueel nog wat basilicum-olie erover heen druppelen.

Valentijnsbord opmaak

We gaan nu het liefdesbord opmaken. Leg de spies op de zalm, als een pijl door het hart heen. Leg er wat fijne sla, tomaatje, klein gesneden avocado en een partje limoen bij. Drapeer een beetje van de basilicumoolie over de sla. Maak er wat moois van om lekker wat indruk te maken op je geliefde. Liefde gaat immers door de maag ;-).

Fijne avond samen en smakelijk eten!!!

Maak je mijn  recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.

comments comments

Keuken Fusion
Voorbereidingstijd 00:30u
Bereidingstijd 00:15u
Aantal personen 2 personen
Zalmfilet met vel
350 gram
Ossenhaaspuntjes
250 gram
Fijne sla soorten
100 gram
Bieslook
10 sprieten
Basilicum blaadjes
12 gram
Olijfolie
5 eetlepels
Avocado
1 stuk
Tomaatjes
10 stuks
Limoen
1 stuk
Knoflook
1 teentje
Peper en zout
Wit brood of anders
2 sneetjes