Maminha

Maminha

Waarschijnlijk heb je al wel eens van de picanha gehoord, maar BBQuality heeft ook de maminha in het assortiment! Omdat de kunst van de slager verschilt van land tot land, heeft elke cultuur zijn ‘eigen’ stukken vlees.  De maminha is een stuk vlees, dat nu nog vooral in Brazilië bekend is. Maar, en dat zal je misschien niet verbazen, brengen wij van BBQuality daar graag verandering in. Dit mooie stukje vlees is één van de meest geliefde en meest gebruikte delen van het rund in het vlees-gekke land Brazilië. Het wordt uit de “bottom round” gesneden. Dit betekent dat het vlees wordt gesneden uit het deel van het dier dat bovenop de achterpoten zit. Met andere woorden, de heupen en achterdelen.

De maminha is bijzonder geschikt voor het grillen op een BBQ (kolen of gas grill). Je kunt het vlees bereiden als een steak, maar het is ook uitermate geschikt voor een stoofpotje. Het is een veelzijdig product. Een bekende Braziliaanse voedsel-gids noemt de maminha “Een filet mignon voor de grill”, een must do voor elke BBQ-er!

Het bereiden van een maminha

Bij een maminha is het belangrijk dat je even goed de tijd neemt voor het bereiden. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat maminha niet veel nodig om enorm lekker te zijn. Het heeft van zichzelf al die typische rundvleessmaak. Wat peper en zout, en eventueel de BBQuality rub zorgen voor een ware smaaksensatie.

Wanneer je de maminha gaat bakken, is het de kunst om de temperatuur niet teveel te laten stijgen en het vlees ‘low&slow’ te bereiden. Het is aan het te raden het vlees eerst dicht te schroeien boven de kooltjes, om het vervolgens boven indirect vuur mooi op temperatuur te laten komen en de juiste garing te creëeren. Vergeet aan het einde niet het vlees even tot rust te laten komen in wat aluminiumfolie. Hierdoor kunnen de sappen zich mooi verdelen door het stukje vlees!