Eendenborst met sinaasappel lak recept

Eendenborst met sinaasappel lak recept | eendenborstfilet | Maikel | BBQuality

Inleiding

In dit eendenborst met sinaasappel lak recept maken we heerlijke gegrilde eendenborsten met een verfijnde sinaasappellaksaus en een verrassende groente die niet vaak wordt gegeten, maar ongelooflijk smakelijk is wanneer deze op de BBQ wordt bereid: knolselderij. De eendenborsten worden perfect gegrild, waardoor ze een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant krijgen, dit gaat perfect samen met de zoete en pittige sinaasappellaksaus. De knolselderij, een vaak onderschatte groente, krijgt door de BBQ-behandeling een heerlijke rokerige smaak en een zachte, bijna romige textuur. 

Ingrediënten

Eend:

Knolselderij:

Benodigheden

  • BBQ met mogelijkheid tot directe en indirecte hitte
  • Pannetje
  • Kwastje
  • Aluminiumfolie
  • Mes
  • Snijplank

Bereid de BBQ voor met één helft voor directe hitte en de andere helft voor indirecte hitte, en breng de dome-temperatuur naar 120 graden Celsius.

Knolselderij:

Zorg dat de knolselderij vrij is van zand door hem grondig schoon te maken. Snijd de onderkant recht af zodat hij stabiel kan blijven staan op de snijplank of de barbecue. Maak de knoflooktenen schoon door de schil te verwijderen en plet ze vervolgens lichtjes met de platte kant van een mes. Prik met een scherp mes of een vork meerdere gaatjes in de knolselderij, zodat de smaken goed kunnen doordringen. Stop de geplette knoflook in de gaatjes, samen met takjes rozemarijn. Besprenkel de knolselderij royaal met olijfolie en strooi er zeezout overheen. Wikkel de knolselderij vervolgens stevig in aluminiumfolie, zodat alle ingrediënten goed ingesloten zijn en de smaken tijdens het barbecueën goed kunnen intrekken.

Bereiding

Knolselderij

Zet de knolselderij nu op de indirecte zijde van de BBQ en gaar deze gedurende 3 uur. Tijdens deze tijd zal de knolselderij langzaam zachter worden en de smaken van de knoflook, rozemarijn en zeezout absorberen. Na de 3 uur, maak je de folie voorzichtig open en smeer de nu zachte knoflook over de hele knolselderij. Dit zorgt ervoor dat de knoflooksmaak goed intrekt.

Voeg vervolgens het blokje rookhout toe aan de kolen. Plaats de knolselderij terug op de BBQ, dit keer zonder folie, en laat hem nog een uur roken. Dit geeft de knolselderij een heerlijke, rokerige aroma en een licht geroosterde buitenkant.

Haal de knolselderij na dit uur van de barbecue en houd hem warm tot verder gebruik. Dit kan door hem in aluminiumfolie te wikkelen en op een warme plaats te leggen, of door hem in een oven op lage temperatuur te bewaren.

Eend

Snijd het overtollige vet van de eendenborsten af en snijd de resterende vetlaag kruislings in, zonder het vlees door te snijden. Doe op de vleeskant 2 eetlepels Italian rub en strooi wat zout op de velkant. Laat dit goed intrekken. Rasp de schil van de sinaasappel en pers deze uit. Doe in een klein pannetje het sinaasappelsap, de rasp, knoflook, honing, ketjap en 1 eetlepel Italian. Breng de BBQ nu naar 180 graden Celsius om te grillen.

Zet het pannetje met de saus op de directe zijde van de BBQ en leg de eendenborsten met de velkant naar beneden op de directe zijde. Houd de eend goed in de gaten en grill de vetkant tot deze mooi krokant is. Draai de eendenborsten om en grill de vleeskant tot deze een mooie kleur heeft en een kerntemperatuur van 52 graden Celsius bereikt. Smeer de eendenborsten net voordat ze klaar zijn in met de laksaus.

Serveren

Snijd de knolselderij in parten en strooi er nog wat gerookt zeezout en geraspte Formaggio Duro kaas overheen, en giet er nog wat olijfolie overheen. Na het rusten kun je de eendenborst in plakken snijden, smeer er nog wat van de laksaus overheen en serveer de rest apart.

Eet smakelijk!

Dit smakelijke recept in bewegende beelden? Bekijk het op BBQuality-TV!

Maak je mijn eendenborst met sinaasappel lak recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!