Boven hooi gerookt rosbief recept
Inleiding
Boven hooi gerookt rosbief recept. Heerlijke rosbief die boven geweekte hooi is gerookt en gebraden. Leuk voor dadelijk tijdens de feestdagen, mooi als hoofdgerecht voor midden op tafel. Maar je kunt hem ook lekker dun snijden voor op een stokbrood of de dunne plakjes vullen als bonbon voor een hapje.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
- 1 Black angus kogel of achtermuis van circa 1,4 kilo.
- 3 eetlepels Cubana Beef Rub
- 5 takjes rozemarijn
- 4 tenen knoflook
- 1 eetlepel mosterd
- 185 milliliter rode wijn
- 4 eetlepels vuurkruiden
- Grote handen kruidenhooi
Benodigdheden:
- Barbecue voor directe bereiding
- Thermometer
- Slagerstouw
- Geperforeerde schaal die boven de kolen kunt hangen onder het rooster
- Bak
- Snijplank
- Mes
- BBQ-tang
Voorbereiding
Begin met het aansteken van de BBQ voor directe hitte en breng hem naar de 200 graden Celsius. Week de hooi alvast minimaal één uur van te voren in de rode wijn.
Bereiden van de rosbief
Voorbereiding vlees
Haal de kogel of achtermuis een paar uur van te voren uit de koelkast, zodat 'ie op temperatuur kan komen. Smeer het vlees vervolgens in met de mosterd en strooi de rub eroverheen. Pak nu het slagerstouw en bind de kogel of muis samen met de rozemarijntakjes mooi dicht, zo blijft de rozemarijn eromheen zitten.
Op de BBQ
Plet nu de 4 tenen knoflook. Zodra de BBQ op temperatuur is plaats je de geperforeerde schaal boven de kolen en leg daar de hooi, knoflook en de vuurkruiden in.
Plaats vervolgens het rooster erboven. Leg hier de rosbief bovenop en gaar deze nu tot een kern van 51 graden Celsius. Zo wordt het vlees mooi rosé van binnen. Mocht je hem verder gegaard willen hebben, verhoog dan de kerntemperatuur naar wens. Haal daarna de rosbief van de barbecue en laat rusten voor ongeveer 10 minuten.
Serveren van de rosbief
Na het rusten kun je het slagerstouw eraf knippen. Snijd de kogel/achtermuis in de gewenste plakken. Wil je 'm lekker dun snijden? Laat dan de rosbief afkoelen in de koelkast voor het snijden. Eet smakelijk!
Op BBQuality-TV vind je een superhandige video van dit recept!
Maak je mijn boven hooi gerookt rosbief recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story